Güncel
Giriş Tarihi : 23-08-2024 11:05

Fındıkta Kokarca tehlikesi

Fındık toplama mevsiminin için bulunduğumuz bu günlerde bazı bölgelerde kokarca zararlısına karşı mücadelenin tam yapılmamasından dolayı fındıkta çürüme, acılık ve dış satım yönünden kalite düşüklüğü gözlendiği belirtiliyor.

Fındıkta Kokarca tehlikesi

​Fındık Yeşil Kokarcası hasada kadar meyvelerde, daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler.

Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur.

Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan "lekeli iç" zararı oluştururlar.

Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece ürün kaybına (karamuk ve şekilsiz iç) ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen şekilsiz ve lekeli iç oluşumuna neden olurlar.

MÜCADELE MEVSİMİ GEÇTİ

Karadeniz ve Sakarya bölgelerinde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300'e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates v.s) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi yüzde 50 oranında düşürüyor.

Fındıkta kokarca zararlısına karşı Mayıs ortası Haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı Ağustos başında ilaçlı mücadele edilmesi gerekiyor.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmaması ve meyvelerin yenilmemesi gerekiyor.

adminadmin