Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 13-11-2013 12:26   Güncelleme : 13-11-2013 12:26

HABERİMİZE İLANLI CEVAP

Akasyamhaber’in ‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDEN SIKINTILI KARAR’ başlık Eylül ayının başında yaptığı habere Avukat Cemil Deveci tarafından ilanla cevap verildi.

HABERİMİZE İLANLI CEVAP
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2009 yılında reddettiği Atakum İlçesinde bulunan ‘Kültür Tesis Alanı Kullanımının Ticaret Alanı Kullanımına Dönüştürülmesi’ kararı, geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen Meclis oturumunda kabul edildiğine yönelik yaptığımız haberde, “12 meclis üyesi katılmadığı oturumda bir meclisi üyesinin ‘Hayır’ oyu vermesiyle birlikte 12 ‘Evet’ oyu ile 4 yıl öncesinin aksi karar ile kabul edildi.” Diye yazmıştık..

Samsun yerel gazetelerinde çıkan cevabi ilan metninde, “Samsun kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur denilerek, aralarında Abdülvahap Çelik’in de bulunduğu müvekkilleri adına Avukat Cemil Deveci tarafından özetle şöyle denildi;

“Samsun basının kentteki imar planlamalarına gösterdiği duyarlılığı saygıyla karşılıyor ve destekliyoruz.

Ancak bizim arsalarımızın bulunduğu alandaki plan değişikliği rant paylaşımı için yapılmamıştır.

45 yıl geciktirilmesine rağmen, planı uygulayacak merci bulunmaması ve aynı bölgede her iki belediyenin de aynı amacı fazlasıyla karşılayacak kültürel tesis yapmış olmaları ve yasal zorunluluk bulunması nedeniyle inşaat izni verilmek durumunda kalınmıştır..

Arsa sahipleri olarak özel bir korunmas, kollama istemiyoruz.

45 yıldan beri tasarruf edemediğimiz mülkiyet hakkımızı istiyoruz..

Arsamızın bulunduğu bölgede emsallerine verilmiş bulunan imar durumu neyse, onu istiyoruz..

Bazı basın organlarında iddia edildiği gibi, söz konusu bu arsalar kimseye peşkeş çekilmil değildir. Hiçbir müteaahite arsa satılmadığı gibi, bu süreçte kayda değer pay değişimi de söz konusu değildir.

Arsalarımızın imara açılması hiç kimsenin hukukunu zedelememektedir.

Biz bu güne kadar çiğnenen hakkımızın iadesini istiyoruz; Yapılan ve yapılacak olan budur..
 
NE YAZMIŞTIK?
 
Ertoylar İnşaat’a ait kültürel tesis kullanımındaki 6 adet parsel, 2009 yılında Baran Grup tarafından otel ve iş merkezi yapılmak üzere ticaret alanı kullanımına dönüştürülmek amacıyla plan değişikliği hazırlanarak Samsun Büyükşehir Belediye Meclisine Sunulmuş ve samsun Büyükşehir Meclisi tarafından 17.11 2009 tarihinde “ Plan Yapımına ait esaslara dair yönetmeliğin 27. Maddesinde belirtilen “İmar Planınlarında bulunan Sosyal ve Tekink Altyapı alanlarının (Kültürel Tesis ve Otopark) kadlrılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesinin zorunlu olduğu durumlarda kaldırılan sosyal ve teknik alanına eşdeğer büyüklükte ve hizmet getirilen bölge içerisinde bir alan ayrılması gerektiğinden söz konusu nazın imar planı değişikliği teklifi ve paln açıklama raporu 3194 sayılı İmar yasasının 8b ve 5216 sayılı yasasının 7b maddeleri uyarınca” oybirliği ile uygun görülmemiş ve ret edilmişti.
 
SONRA NE OLDU?
 
Samsun Büyükşehir Belediyesinin RET kararına hissedarlar tarafından itiraz edilmediği için kara kesinleşmiş olmasına rağmen aradan 1 yıl 9 ay geçince ise hissedarlardan birisi olan Ertoylar İnşaat tarafından Samsun Bbüyükşehir Belediyesine müracaat edilerek, “Mevcut plan hükmünün iptal edilerek ve çevre emsali göz önüne alınarak yerlerinin imara açılması” talep edildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi daha önce gerekçeli kararla ve oy birliğiyle ret edildiği için Ertoylar İnşaat’ın bu talebine cevap vermemesi üzerine Ertoylar İnşaat ret kararını yargıya taşıdı.
 
Dava Samsun 1. İdare Mahkemesinde görüldü ve mahkeme de başvuruyu ret etti. 
 
Ertoylar İnşaat kararın bozulması talebiyle Samsun 1. İdare Mahkemesinin kararını  temyize taşıdı..  Ertoylar Temyizden kararın onamasının çıkacağını anlamaları üzerüne ortaya kesinleşmiş bir ret kararı çıkmaması için davadan feragat etmiş fakat feragat davacının kısmen veya tamamen talebinden vazgeçmesi olarak tanımlanmış ve feragatin kesin hüküm gibi bir hukuki sonuç olarak hükme bağlandı..
 
BARANLARDAN SONRA VAHAP ÇELİK
 
Kesinleşmiş ret kararına rağmen Ertoylar İnşaat Abdülvahap Çelik ile bir plan tadilatı teklifini yeniden Büyükşehir Belediye Meclisine getirdi.
Devreye Vahap Çeliğin girmesiyle 2009 yılında aynı mecliste, aynı üyeler tarafından oy birliği ret edilen telkih 2013 Haziran 12 kişinin katılmadı, bir kişinin ret oyu verdiği ve 13 kişinin evet oyu verdiği komisyonda kabul edildi.
KERAMİ GÜRBÜZ; “SIKINTILI KARARA İMZA ATTIK”
Haber Gazetesi’nin 15 Haziran 2013 tarihli konu ile ilgili haberinde AK Parti Meclis üyesi Kerami Gürbüz, imar talebi istenilen alanın 30 yıldır kültürel tesis alanı olduğunu belirterek, "İşin aslına bakılırsa 2009 yılında biz bu kararı aldığımızda vatandaşların mülkiyeti ile alakalı ciddi anlamda sıkıntı doğuran bir karara maalesef imza attık. Ama o gün ki şartlarda öyle gerekiyordu. Geçen süre içerisinde Türkiye’de özellikle Yargıtay ve danıştay’ın benzer olaylarla ilgili onlarca kararı var. 30 sene önce vatandaşın özel mülkiyetindeki alan, kültürel tesis alanı olarak planlara işleniyor ancak o günden bugüne bir kamu kurumu burayı kültürel tesis alanı olarak kamulaştırmıyor. Yargı da, 5 yıldan fazla süre geçtiği halde kamulaştırma yapılmayan yerlerle ilgili vatandaşların kamulaştırma bedellerinin kurumlarca ödenmesini zorunla hale getirdi. Bu kararlarda da 2009’dan sonra patlama oldu. Elimizi vicdanımızı koyalım. O arazinin değeri çok yüksek bir rakam. Ne Büyükşehir Belediyesi, ne Atakum Belediyesi ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı kamulaştırmaz.  Ayrıca bölgenin ihtiyacını karşılamak için büyükşehir belediyesi bölgeye Gençlik ve Kültür Merkezi inşa etti" demişti.
 
12 EVETLE KABUL EDİLDİ
 
MHP'li Meclis Üyesi Cemalettin Kola ise  Atakum'da yapılan Gençlik ve Kültür Merkezi'nin temelinin 2011 yılında atılmasına rağmen, arsa sahibi tarafından açılan  ve 2012 yılında sonuçlanan davada Büyükşehir Belediye avukatlarının verdiği savunmada tesisden bahsedilmediğini belirterek, "O davada belediye olarak geri adım atmadığımız için mahkemede davayı reddediyor. Danıştay, sayıştay kararlarından ve zorunluluklarından bahsetmiyor" diye konuşmuştu..
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
 
Baran Grup tarafından 2009 yılında verilen “Kültürel Tesis Alanının Ticari Tesis Alanına Dönüştürülmesi” plan değişikliği teklifi oy birliğiyle Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından ret edilmiş fakat aynı alan için Abdülvahap Çelik’in hisse satın almasından sonra Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan plan değişikliği kabul edildi.
İddialar ret karına rağmen yeniden meclise getirilen plan değişikliği kararının hatırı kırılamayacak kişilerin ısrarlı baskıları sonucu Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildiği yönünde kuvvetleniyor.
adminadmin