Türkiye
Giriş Tarihi : 06-03-2012 11:20   Güncelleme : 06-03-2012 11:20

Her bin bebekten 8’i kalp hastası doğuyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Sungur, doğan her bin bebekten 8’inin kalp hastası olarak dünyaya geldiğini söyledi.

Her bin bebekten 8’i kalp hastası doğuyor
Doğuştan görülen kalp hastalıklarının erken teşhisinin çok önemli olduğunu belirten Doç.Dr. sungur, anne ve babaların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Bu bebeklerde ağırlıklı olarak kalpte delik, akciğer ve şah damarlarının ters oluşması, akciğer damarlarının ileri derecede dar ya da tamamen tıkalı olması gibi hastalıkların görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Metin Sungur şunları söyledi: “Her bin bebekten 8’i doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. Kalbinde sorunla dünyaya gelenin, erken dönemde teşhis edilmesi çok önemli. Özellikle akciğer ve şah damarlarının ters olması ya da akciğer damlarının ileri derecede dar veya tamamen tıkalı olması gibi rahatsızlıkların, bebek dünyaya geldikten sonra 10 gün içerisinde teşhis edilmesi lazım. Geç kalınması tedaviyi etkiler ve bebekler ameliyat şansını kaybedebilir. Bu bebeklerin en belirgin özelliği ise vücutlarında morlukların bulunmasıdır. Toplumda da mor bebek olarak bilinirler.”
 
‘HER DELİK KENDİLİĞİNDEN KAPANMAZ’
Doğuştan en sık görülen kalp hastalıklarının birinin de, kalbin karıncık ya da kulakçık bölgelerinde delik olması olduğunu belirten Doç. Dr. Sungur sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalpteki delik çok önemli. Toplumda yanlış bir inanış var. İnsanlar çocuğun kalbinde bulunan her deliğin ileride kendiliğinden kapanacağını düşünüyorlar. Bu kesinlikle yanlıştır. Kalbin karıncık bölgesinde görülen delik çok tehlikelidir. Bebek 6 aylık olmadan önce teşhis edilmesi gerekir.  Kalbin kulakçık bölgesinde görülen deliklerin yüzde 80’i ise  4 yaşından önce kapanır, Ancak 8 milimetreden büyük olan deliklerin  kendiliğinden kapanma ihtimali çok azdır. Kendiliğinden kapanmayan delikleri, koroner anjiyografi yöntemiyle ya da ameliyatla kapatabiliyoruz. Çocuklarda doğuştan kalp hastalığı olmasının birçok nedeni var. Bunlardan en önemlisi genetik faktörler. Eğer anne ya da babada doğuştan kalp hastalığı varsa, çocukta da olma ihtimali yüzde 2 ile 14 daha fazladır. Bunun dışında  akraba evlilikleri, annenin gebelik döneminde enfeksiyon geçirmesi, ilaçlar kullanması, annenin şeker hastası olması, yüksek dozda A vitamini kullanımı, doğuştan kalp hastalığı riskini artırıyor.”
adminadmin