Gündem
Giriş Tarihi : 30-10-2023 08:38

İHA’nın Samsun Üniversitesi Haberi Yalan Çıktı

İhlas Haber Ajansı – İHA, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde öğrencilerin yedikleri yemekten zehirlendikleri gerekçesiyle hastaneye başvurdukları iddia eden bir haber yaptı.

İHA’nın Samsun Üniversitesi Haberi Yalan Çıktı

Konuya muhatap üniversite veyahut resmi herhangi bir makamdan görüş almadan öğrencilerin iddialarıyla yazdıkları haberi teyide muhtaç bir şekilde abonelerine servis eden İHA, bütün abonelerine yalan haber göndermiş oldu.

İHA, üniversitenin yazılı açıklamasını görmeyerek ikinci bir haber daha yaptı ve “Samsun’da 19 Mayıs ilçesinde bulunan Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Ballıca Kampüsü yemekhanesi ile KYK yurdunda yemek yiyen 50’ye yakın öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu” haberini bu sefer de, “SAMÜ Ballıca Kampüsü’nde zehirlenme şüphesi: Toplam 82 öğrenci hastanelik oldu” şeklinde değiştirerek üst üste iki kere abonelerine yalan haber göndermiş oldu.

GERÇEK HİÇ DE İHA’NIN DEDİĞİ GİBİ DEĞİLDİ

SAMÜ Ballıca Kampüsünde İddia edilen yemekten alınan numune sonuçları İHA’nın yaptığı iki haberin de doğru olmadığını ortaya çıkardı.

İHA, Samsun Üniversitesinin “Öğrenciler yemek yedikten sonra değil, bir gün sonra hastaneye başvurdular” açıklamasını göz ardı ederek abonelerine servis ettiği ikinci habere neden koymadı?

Oysa Samsun Üniversitesi, İHA’nın abonelerine servis ettiği ilk haberin ardından ajansa bir açıklama göndermişti.

Açıklamada, “SAMÜ Ballıca Kampüsü’nde Zehirlenme” ve “Samsun Üniversitesi’nde Zehirlenme Paniği” gibi başlıklarla verilen haberlerin içeriğinin kurumumuzca teyit edilmeden oluşturulduğunu, bu bağlamda en temel habercilik ilkelerine uygun olmayan bir tutum ile aktarım yapıldığını üzülerek müşahede etmekteyiz” denildi.

ÖĞRENCİLER GEREKLİ KONTROLLER YAPILARAK EVLERİNE BIRAKILDI

Açıklamada ayrıca, “Üniversitemiz yemekhanelerinde yemek yiyen binlerce öğrencimiz ve akademik, idari personelimizden sağlık konusunda hiçbir şikâyet almadık. Aynı yemek hizmetini alan Canik ve Kavak Kampüslerimizde hiçbir şikâyet olmadığı gibi Ballıca Kampüsümüzde de aynı yemekhanede hizmet alan Mimarlık Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizden hastanelere başvuran veya bize şikâyetini aktaran hiçbir öğrencimiz olmamıştır. Öğrencilerimizin halsizlik ve mide bulantısı şikâyeti üniversitemizin yemekhanesinde 24 Ekim öğlen yemek yedikten sonra değil aradan bir gün geçtikten sonra olmuştur.  Kaldı ki halsizlik şikâyeti yaşayan öğrencilerimizden bazıları da 24 Ekim günü üniversitemiz yemekhanesinde yemek yememiştir. 27 öğrencimizin mide bulantısı ve halsizlik şikâyeti üzerine kendilerinin muayene edilebilmesini temin etmek maksadıyla sağlık ekiplerimizle irtibata geçilmiş ve öğrencilerimizin sağlığı için alınması gereken bütün önlemler bizzat rektörlüğümüz refakatinde ivedi bir şekilde alınıp gerekli işlemler titizlikle yürütülmüş ve öğrencilerimiz gerekli kontroller yapıldıktan sonra üniversitemiz yetkililerinin refakatiyle ikametgâhlarına bırakılmıştır” ifadeleri yer aldı.

İhlas Haber Ajansı, yaşanan hadisenin gıda zehirlenmesi olup olmadığını resmi makamlardan teyid almadan üst üste iki haber yaparak devletin üniversitesini neden bu şekilde zor durumda bıraktığı ve karalamaya çalıştığı merak ediliyor.

Samsun Üniversitesi’nin İHA’ya gönderdiği açıklamada bahsedilen inceleme sonuçları ortaya çıktı.

İnceleme sonuçları, İHA’nın üniversite yetkilileriyle iletişime geçmeden, öğrenci şikayetlerinin sebebini sorgulamadan abonelerine servis ettiği iki haberin de gerçekleri yansıtmadığını bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

Samsun Üniversitesi öğrencilerin şikayetlerine konu olan günde yenilen yemeklerin her birinden ayrı ayrı numune alarak incelemek yaptırmak için laboratuvara gönderdi.

Çıkan sonuçlar göre;

Anadolu çorbasında; Şikayete sebep olabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadı.

Soslu Fırın Tavukta; Şikayete sebep olabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadı.

Erişte Pilavında; Şikayete sebep olabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadı.

Yoğurtlu Karnabahar Brokolide; Şikayete sebep olabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadı.

adminadmin