Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) verdiği cezayı iptal etti.
Kadın bir asistan doktorun başvurusu üzerine TİHEK, öğretim üyesinin kadın asistanlara görev vermediği ve erkek asistanları farklı sürelerde görevlendirdiği gerekçesiyle ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmederek 2023 yılında idari para cezası uygulamıştı.
Ancak öğretim üyesi, bu karara itiraz ederek dava açtı. İlk olarak Ankara 18. İdare Mahkemesi TİHEK kararını hukuka uygun bulsa da, istinafa taşınan davada Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi farklı bir karar verdi. Mahkeme, benzer şekilde bir erkek asistanın da özel hasta muayenesine alınmadığını belirterek uygulamanın cinsiyete dayalı ayrımcılık olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti.
6 Şubat 2025’te oy çokluğuyla alınan kararla öğretim üyesine verilen ceza iptal edilirken, mahkeme vekalet ücreti ile yargılama giderlerinin de davacıya ödenmesine karar verdi.