Sağlık
Giriş Tarihi : 16-11-2020 21:17   Güncelleme : 16-11-2020 21:17

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde katarakt ameliyatları farklı yöntemlerle yapılır ve hepsi de çok kısa sürede ve çok başarılı ameliyatlardır.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt tedavisi yaşa bağlı olarak göz merceği saydamlığını yitirir matlaşmasından olur. Katarakt göz bebeğinin arka alanında bulunur. Görme bulanıklaşır sanki buğulu bir camın arkasından bakmak gibi görüntü bozulur. Buna katarakt denir. Katarakt farklı yöntemle tedavi edilir. Fako denilen göz içi lensi takılır. Buna femtosaniye lazer tedavisi denir.

Fako Yöntemi

Günümüzde katarakt tedavisi gelişmiş yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Fako yöntemi de bunlardan biridir. Fako yönteminde 2,2 milimetrelik bir kesi atılarak göze bir sıvı damlatılır. Bu sıvı merceği korur. Fako yöntemi ile gerçekleştirilen tedaviler hastaya özel tedavidir ve tek kullanımlık bir tedavidir. Katarakt tedavisi mikro cerrahi yöntemle yapılır. Bu konuda hekimin tecrübesi çok önemlidir. Genellikle çok sıklıkla ve başarılı bir biçimde yapılan tedavilerden biridir.

Göz İçi Lensleri

Göz içi lensleri ile gerçekleştirilen katarakt tedavisinde gözde bulunan mercek alınır yerine gelişmiş odak yeteneği olan farklı bir mercek takılır. Bu merceklerde birtakım halkalar vardır. Bu halkalar bazıları uzağı görür bazıları yakını görür. Böylelikle sarı noktanın üzerinde hem uzak hem de yakını görebilecek biçimde yerleştirilir. Ancak göz için lens tedavisi her hastaya uygulanabilen bir tedavi değildir. Ancak uygun olan hastalarda son derece başarılı sonuçlar sunan ve görme sorununu ömür boyu ortadan kaldırılan bir tedavidir.

Femtosaniye Lazer Tedavisi

Femtosaniye lazer operasyonunda göze damla damlatılır. Bu damla ile gözün belli bir kısmı uyuşturulur. Bu uygulama göz ameliyatlarında ve katarakt ameliyatlarında anestezi yöntemidir. Hasta hiçbir ağrı ve acı hissetmez. Kesi yapılmadan operasyon gerçekleştirilir. Bu yöntem gelişmiş teknoloji ile yapılan yeni nesil lazer katarakt tedavisidir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde katarakt ameliyatları farklı yöntemlerle yapılır ve hepsi de çok kısa sürede ve çok başarılı ameliyatlardır. Son yıllarda yeni nesil katarakt ameliyatı femtosaniye lazer ile yapılan katarakt tedavisidir. Son yıllarda en fazla tercih edilen yöntemlerden biri budur. Femtosaniye lazer katarakt operasyonunda iğne ya da bıçak kullanılmaz. Ayrıca hasta işlem sırasında hiçbir ağrı ve acı hissetmez. Operasyondan sonra ise hastada herhangi bir komplikasyon oluşmaz.

Katarakt ameliyatı ve diğer operasyonlar artık günümüzde gelişmiş mikro cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Böylelikle hata payı minimal düzeydedir. Ayrıca miyop hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurları günümüzde tamamen ortadan kaldırılmış durumdadır. Katarakt hastalığının tek tedavi yöntemi ameliyattır. İlaçla katarakt hastalığı tedavi edilmez. Katarakt hastalığı son derece ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmemesi durumunda ciddi anlamda göz sorunları oluşur. Hasta tamamen görme yetisini kaybedebilir.

Makula Deliği Nedir?

Retinanın görmeyi sağlayan kısmının merkezine makula deliği denir. Makula deliği görme işlevinin en aktif olan bölgesindedir. Kitap okurken araba kullanırken, net ve keskin görmeyi sağlayan bölge makuladır. Makula deliği olması hastanın görmesinde ciddi anlamda görme sorunlar oluşur. Görmede azalma olur ve cisimleri eğik ve çarpık görür. Özellikle ilerlemiş yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. 4 aşamada oluşur. Gözün arka kısmında delik olur. Bunun fark edilmesi durumunda mutlaka ameliyat edilmesi gerekir. Başlangıç evresi hasta açısından sorun teşkil etmez. Ancak ileriki evrelerde hastayı ciddi anlamda riske sokar.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği hastalığı 4 aşamadan oluşur. Bu aşamalar hasta açısından çok önemli değildir. Gözün arka kısmında oluşan bir deliktir. Hasta başlangıçta cisimleri bozuk ve çarpık görür. Teşhis edildiği andan itibaren tek tedavi yöntemi ameliyattır. Makula deliğinin başlangıç evresi hasta açısından en avantajlı kabul edilen evredir. Çünkü bu delik her geçen sürede büyür ve hastanın görmesini ciddi anlamda zora sokar. Gerilediği olmamıştır. Makula deliği ameliyatı fark edildiği andan itibaren yapılması gerekir. Çünkü zaman geçmesi ameliyatın başarı oranını da düşürmektedir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı en önemli belirtisi görmede azalmadır. Retinada görme azlığı oluşmadan önce hasta uçuşan cisimler görmüş gibi hisseder veya şimşek çakmasına benzeyen ani görüntüler oluşur. Bu aşama retina dekolmanı açısından başlangıç aşamasıdır. Bu noktada hastanın doktora başvurması önemlidir. Tedavi edilmediği ve hastanın gecikmesi durumunda var olan şikâyetler çok daha şiddetlenir. Flaş patlamasına benzer şikâyetler ortaya çıkar ve bu aşamada artık yırtık oluşmuştur. Bu durumda ciddi görme kaybı oluşur. Katarakt tedavisi bu nedenle çok önemlidir.

adminadmin