Güncel
Giriş Tarihi : 13-09-2024 17:42

Kenan Evren rütbesiz er olarak toprağa verildi

Eski Genelkurmay Başkanı, 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen askeri darbenin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren düşük katılımlı ve protestolara sahne olan bir cenaze töreni sonrası toprağa verilmişti.

Kenan Evren rütbesiz er olarak toprağa verildi

9 Mayıs 2015 tarihinde beyin ölümünün gerçekleşmesiyle Gülhane Askerî Tıp Akademisinde (GATA) 97 yaşındayken öldü.

Ölümünden bir hafta önce kalçasında oluşan kırıktan dolayı hastaneye kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

Ameliyattan sonra ilerleyen saatlerde durumu ağırlaşmıştı. 12 Mayıs 2015 tarihinde naaşı, askerî cenaze aracıyla GATA'dan alınarak Genelkurmay Başkanlığına götürüldü ve askerî tören düzenlendi, törene sivil olarak sadece ailesi katıldı.

Cenazesi Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kenan Evren'in cenaze namazı için camiye gelenler arasında Eski Başbakan Bülent Ulusu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Fenerbahçe İkinci Başkanı ve iş adamı Nihat Özdemir; eski Meclis Başkanları İsmet Sezgin, Kaya Erdem; eski Genelkurmay Başkanları Necdet Üruğ, Işık Koşaner, Hilmi Özkök; eski Genelkurmay II. Başkanları Çevik Bir, Hulusi Akar ve kuvvet komutanları vardı.

Yurt dışı yolculuğu olduğundan törene katılamayan Celâl Şengör, Evren'in cenazesine, "Sana müteşekkiriz, nur içinde yat komutanım." yazılı bir çelenk gönderdi.

Kenan Evren’in cenazesine hükümet ve TBMM’de grubu bulanan partiler temsilci göndermedi

İlk tören Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) yapıldı. Ardından Genelkurmay Başkanlığı’nda Evren için tören düzenlendi. Evren, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınan öğle namazınından sonra Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Tabutu Türk bayrağına sarılı Evren'in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı.

Milliyet gazetesinin haberine göre cenaze namazına katılanlar arasında eski genelkurmay başkanları Necdet Üruğ, Işık Koşaner, Hulisi Akar, Hilmi Özkök; emekli Orgeneral Çevik Bir, eski Başbakan Bülent Ulusu, eski TBMM Başkanları İsmet Sezgin ve Kaya Erdem; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen de vardı.

Resmi törenle toprağa verilen Evren’in cenaze namazı sırasında helallik istenirken, cami avlusundaki iki kadın "Haram olsun!" diye bağırdı.

Güvenlik görevlileri protestocu grubu cenaze namazından uzaklaştırdı.

Öte yandan Evren'in cenaze merasimi sırasında usulen cemaatten helallik istendiğinde iki kadının, "Haram olsun!" diye bağırdığı duyuldu. Derhâl cami dışına çıkartılan kadınlardan birinin, 1980 öncesi dönemin Ülkücü liderlerinden ve Ülkücülerce lakabı "Doğu'nun Başbuğu" olan Yılma Durak'ın eşi Lamia Durak olduğu anlaşıldı.

Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit ise dün katıldığı bir televizyon programında, “Bunların böyle olacağını biliyorduk. Bunları hak etmedi. O günden bugüne aynı anayasayla yönetiliyoruz. İşlerine gelince 'Anayasa değiştirilsin' diyorlar.

Halka yanlış bilgiler vermemek lazım. Babam çok dürüst bir adamdı. Ailecek alnımız ak, bunların hiçbirini hak etmedi. Allah ona yattığı yerde rahatlık versin" demişti.

Evren hayatının son yıllarında "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" suçuyla yargılanmış, rütbeleri sökülerek ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

adminadmin