Güncel
Giriş Tarihi : 13-05-2025 12:33

Milli Piyango’dan ‘Milli’ İbaresi Kaldırılsın!

Milletin değerlerine ters düşen kumar sistemine ‘milli’ sıfatı yakışıyor mu?

Milli Piyango’dan ‘Milli’ İbaresi Kaldırılsın!

Türkiye’nin köklü kurumlarından biri olarak bilinen Milli Piyango İdaresi, yıllardır süregelen şans oyunları faaliyetleriyle hem ekonomik hem de ahlaki tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Ancak son yıllarda bu tartışmalar, sadece kumarın meşruiyetiyle değil, “milli” sıfatının bu yapıya hâlâ neden taşındığıyla da derinleşiyor.

Devletin Eliyle Kumar Yaygınlaştırılıyor

Cumhuriyet döneminin erken yıllarında kurulan ve zamanla özelleştirme sürecine giren Milli Piyango, bugün yabancı ortaklı özel şirketlerin elinde faaliyet gösteriyor.

Devlet denetiminde gibi görünse de, fiilen bir ticari şirketin yürüttüğü şans oyunları, yılbaşı çekilişlerinden dijital platformlara kadar geniş bir mecra üzerinden halka sunuluyor.

Bir milletin gençliği, geleceği ve değerleriyle bağdaşmayan bu sistemin "milli" gibi ulvî bir kavramla anılması, toplumun geniş kesimlerinde rahatsızlık uyandırıyor.

Müslüman Toplumda ‘Milli Kumar’ Olabilir mi?

İslamî hassasiyetleri önceleyen çevreler uzun zamandır “Milli Piyango” isminin değiştirilmesini talep ediyor. Dinî açıdan kumarın haram kabul edildiği, toplumun büyük çoğunluğunun da bu inancı paylaştığı bir ülkede, şans oyunlarına resmî meşruiyet kazandıran bu isim, artık kamu vicdanını yaralıyor.

Söz konusu kurumun “milli” sıfatını taşıması, bir yandan kumarı meşrulaştırırken, diğer yandan milletin değerleriyle açık bir çelişki ortaya koyuyor.

Millilik Ticari Maskeye Dönüşmesin

2020 yılında Türkiye Varlık Fonu tarafından lisansı devredilen Milli Piyango, artık özünde bir uluslararası ticari konsorsiyumun iştiraki durumunda. Bu durum, “milli”lik vasfının sadece tabelada kaldığını, gerçekte ise bir ticari markaya indirgenmiş bir kavram olduğunu gözler önüne seriyor.

Sivil Toplumdan ve Aydınlardan Çağrı: ‘İsmi Derhal Değiştirin’

Birçok akademisyen, yazar ve sivil toplum temsilcisi, kamuoyunda artan bu tepkiyi dile getirerek, şans oyunları sisteminin “milli” sıfatıyla anılmasının son bulmasını talep ediyor. “Milli Piyango” isminin değiştirilmesi, sadece sembolik bir adım değil; ahlakî bir duruşun ifadesi ve milletin değerleriyle barışmanın sembolü olacaktır.

Kumar değil ahlak millileşsin

Bugün “Milli” olan, yarın milletin değerlerine karşı bir ayıba dönüşebilir. Kumarın değil, ahlakın millîleştiği bir Türkiye için; ‘Milli Piyango’ adının tarihe karışmasının vakti geldi de geçiyor.

 

adminadmin