https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-15e34aaf99.png
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Başörtüsü Ve Medeniyet…

05-07-2019 10:38

İnsanlık; din, dil, ırk ayrımı yapmadan, ayrıştırmadan birbirini kucakladığında son bulur kötülüğün dili…

Medeniyet, insan ilişkilerini sıcak bir düzlemde tutan, karşılıklı fikir alış verişine açık, saygıdaki itinayı en geniş boyutta yaşatan bir olgudur.

Kişinin sevdiğine teslim oluşu, muazzam bir haz! Teslimiyetin sırrını bilmeyenler, sevgi potasında erimenin hoşluğunu, zarifliğini de anlayamazlar. İnanmak, kalp huzurudur. Allah’ a olan sevgi, aşk kulu Kur’an-ı Kerime yönlendirir. Orada sevdiğinin izini süren kul, tarifsiz bir haz yaşar. Aşkın ruhta kemal buluşu, insanı güçlü kılar. Boşluğun dalgalanışı, ruhta hâkimiyet kuramaz. Kur’an-ı Kerim de Allah, tesettür ayetini sunuyor. Ve inanan kadın, Allah için örtünüyor. Bu özel çizgiye saygı göstermek, medeniyettir. ‘Kadınlar erkeğin kölesi, erkek istediği için, kapanıyorlar’ diyenler bu çürümüş, kokuşmuş zihniyetten ne zaman çıkacaklar acaba. Kapanmak, Allah’ın emirlerini yerine getirmek bir gönül işi, baskı değildir. Yanlış algı için, görsel saha alabildiğince kullanıldı. ‘Dar Elbise’ gibi birçok filmler çekildi kadını koruma babında. Göz ardı edilen gerçeğin altı çizilmedi hiçbir zaman. Evet, ‘Her kadın annedir’ keskin çizgisi, es geçilmedi değil mi? Reklam ve ticari perdenin arkasında, hiçe sayılan manevi değerler de yok. Bir yandan kendi annesini kızını, karısını korumak için, modernleşme ile savaşan erkek! Diğer yandan başka kulvarda modernleşme yolundaki kadını destekleyen yine erkek! Başörtüsü ile uğraşmayı takıntı hale getirenler, tek başına kadını incelediğinde, ailedeki sevgisizliği araştırdığında medeniyet ile tanışacak. Anlamak, medeniyetin en detaylı parçasıdır çünkü.

İnsanlık; din, dil, ırk ayrımı yapmadan, ayrıştırmadan birbirini kucakladığında son bulur kötülüğün dili. Ailemize, dostlarımıza önce saygıyı yüklemeliyiz sonra sevgiyi. Birbirimizi anlamak ve birbirimizde zenginleşmek için, saygıya ihtiyacımız var! Medeniyet kendi sınırlarını bilen, başkasının yaşam alanına tecavüz etmeyen, psikolojik şiddet uygulamayan, insanı olduğu gibi kabul eden bir üst dildir. Kendi hududunu ve yerini bilen insan, medenidir. Özgürlüğü savunan insan, başkasının özgürlüğünü kısıtlamak için uğraşıyorsa o özgürlük anlayışında sorun vardır. Bugün Türkiye’ de metroda, durakta, parkta kadına başörtüsünden dolayı hakaret ediliyorsa, Türkiye her alanda sanat da dâhil yerinde saymaya devam edecektir. Sınıf ayrımı, kişisel yaşama saldırı kısır bir döngüden başka bir şey değildir.

Şiddet gören kadınlara bakalım! Eşi tarafından ihanete uğrayan, çocukları ile ekonomik savaş veren kadın dünyasına inelim. O yangında açık, kapalı ayrımı var mı? Hayır, Açık kapalı kadın sorunu yok. Kadın mağduriyeti var! Boşanmaların artmasının, ailenin parçalanmasının temel nedeni, sevgisizlik. Renginden, şeklinden, kıyafetinden değerlendiriliyorsa insan, insanlık anlayışımızda sorun var demektir. Bugünün penceresine, Rıfat Ilgaz’ın dizelerini bırakıyorum: “Senin gözbebeklerin var ya kadın kadın gülen/İnsan insan bakan gözbebeklerin/beni tutsa tutsa gözlerin tutar ayakta” İnsan kalmanın güzelliğiyle gözlerinize emanetsiniz. Selam ile…

Ümit Zeynep KAYABAŞ

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam