https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-15e34aaf99.png
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Şehir Kimliği Ve Aile…

02-08-2019 09:42

Aile ekonomisi için kadın da iş sahasına taşındı. Geride kalan çocukların rehberi anne sıcaklığı olamadı.

Şehir ekmek parası, yalnızlık ve mücadeledir. Köyden şehre göç eden aile; kendisini bir arada tutmaya teşvik eden, sorunlarına odaklı, koruyucu aile kültür merkezleri ile karşılaştı mı? Çocuklara okulda, şehre uyum ve kültürü muhafaza için, seminerler düzenlendi mi? Şehir her sahada, tek başına olmayı pekiştiren bir mekândır.

 Köyden şehre göç ediş ile değişime uğrayan aile, Anadolu’nun kültür yelpazesini yaşatmak için, mücadele etse de yavaş yavaş değişime teslim oldu. Beton duvarların arasında şehre adapte olmak için gelenekten, değerlerden, alışkanlıktan ödün vermek, iç dünyayı daim rahatsız etti. Şehir en çok da kimsesizlikti oysa. Ve bu karanlık simada kaybolarak edinilen şehir kimliğine, zaman mutlaka isyan ettirir. Doğduğu toprağı aramaktır bunun adı. Önce siyah beyaz karelerde şehir resimleri hatırları süslüyordu, şimdi ‘köy selfieleri’ ön plana çıkıyor. Şehrin ruhsuzluğunu ve kabalığını idrak edenler, aileyi daha sakin ortamlara taşımanın yolunu arıyorlar. Terk edilen topraklara yatırım yapmamanın pişmanlığı hissetmek bir başka acı. Şehir ruhu yordukça, toprağa açlık başlıyor.

 Köylerin boşalması demek, ruhların boşalması demektir. Hava kirliliği, trafik ve yükselen binalar içinde şehrin soğuk yüzünün bir parçası olan insan, huzursuz ve güvensiz. Köyden şehre göç ediş ile şehir kimliği kazanılmadı, şehircilik taklit edildi. Çünkü insan ait olduğu yeri içinde taşır.

Bugün şehir modern aile yüzü ile özgür bireyleri kazandırdı topluma. Peki, üç dil bilen, kendi sahasında donanımlı gençlere, iş imkânı sunacak, projelerini destekleyecek alt yapıya sahip miyiz? Neden birikimli gençler çalışmak için, yurtdışına gidiyor ve neden her gencin rüyası Batı’da eğitim. Evet, modern aile yapısına sahip olduk ama teknik olarak köyden şehre göç ettiğimiz noktadayız. Sanayide, tarımda, endüstride hala batıya bağımlıyız. Halk köyünde ürettiği meyveyi, mercimeği, fasulyeyi, eti, patatesi yiyordu. Şimdi Türkiye şehrin ihtiyacı için, bu ürünleri dışarıdan alıyor.

Aile ekonomisi için kadın da iş sahasına taşındı. Geride kalan çocukların rehberi anne sıcaklığı olamadı. Geleneklerine bağlı, öz kültürüne saygılı, inançlarını korumak için, mücadele eden aile, çocuklarını oyalamak için bebek ellere, hangi oyuncakları verdi. Hayatı tanımaya başlayan çocuklar, gördükleri şeylerin bir parçası olurlar büyüdüklerinde. Makyajlı Barbie bebeklere çocuklar kıyafet giydiriyor oyunlarında ama hiç birinde tesettürlü kıyafetler yok. Sonra çocuktan tesettür bekliyor aileler. Çocuklarımızı hangi masalları okuyarak uyuttuk. Kültürümüzün izlerinde mi dolaşıyor çocuklar büyürken? Kimse kendine sormuyor ben çocuklarımı nasıl yetiştiriyorum diye. Aile dağılıyor diye yazılar yazılacağına, temeldeki yanlışlıklar nelerdir diye onları bulup, yoğunlaşsak problemi çözmeye yaklaşmaz mıyız? Bugünün penceresine Turgut Uyar’ın şu dizelerini bırakıyorum: “Evet, kimsesizdik ama umudumuz vardı/Üç ev görsek bir şehir sanıyorduk.”

Ümit Zeynep KAYABAŞ

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam