Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-02-2025 16:50

OMÜ Rektörlüğü CİMER’e Gerçek Olmayan Beyanda Bulundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde gece yarısı laboratuvar baskını Mustafa Aktay isimli bir kişi tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) taşındı.

OMÜ Rektörlüğü CİMER’e Gerçek Olmayan Beyanda Bulundu

CİMER’e yapılan şikayet üzerine OMÜ Rektörlüğü, başvuru sahibine cevap verdi.

OMÜ Rektörlüğü, laboratuvarın kapatılmadığını, gece yarısı baskını yapılmadığını ve Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtirken,laboratuvarı kapatılan Prof. Dr. Alişan Yıldıran, CİMER’e verilen bilgilerin yanlış olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Teşhis ve Tetkik Laboratuvarı'nın yaklaşık bir milyon dolarlık cihaz envanterine sahip olduğunu, günlük olarak önemli tetkikler yapıldığını ve yıllık 50-80 milyon TL gelir sağlandığını belirtti. Bu laboratuvarın OMÜ’ye akademik katkı sunduğunu ve 100’e yakın bilimsel yayın ile eğitimin burada gerçekleştiğini ifade etti.

Daha önce de 2014 yılında benzer şekilde laboratuvarına el konulmak istendiğini ancak çalıştıracak yetkileri olmadığı için geri adım atıldığını söyleyen Yıldıran, aynı baskının tekrarlandığını belirtti.

REKTÖRLÜK YETKİSİNİ AŞTI

Yıldıran, laboratuvarın rektörlüğe bağlı olduğunu, başhekimliğin kapatma yetkisinin bulunmadığını, OMÜ SUVAM’ın Sağlık Bakanlığına bağlı olmadığı için Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği'nin burada uygulanamayacağını vurguladı. Ayrıca, OMÜ bünyesinde klinisyen yöneticiliğinde başka laboratuvarlar da bulunduğunu ifade etti.

Yıldıran, kendisine yönelik yapılan bu uygulamaların kişisel husumet ve mobbing içerdiğini iddia ederek, laboratuvarının kapatılmasının hasta hizmetlerini ve akademik çalışmaları durma noktasına getirdiğini söyledi. 27 Ocak 2025’te dekanlığa yazdığı dilekçede, başhekimlik tarafından yapılan ihalenin gereksiz olduğunu, halihazırda mevcut malzemelerin yeterli olduğunu belirtti.

CİMER’e yapılan şikayete gelen cevapta, akım sitometrisi cihazlarının tek alanda birleştirilmesi için düzenleme yapıldığı ve hizmetlerde aksama olmadığı iddia edildi. Ancak Yıldıran, bunun gerçeği yansıtmadığını, bazı tetkiklerin yapılamadığını özellikle lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların teşhisinde kritik olan testlerin yapılamadığına dikkat çekti.

Yıldıran, hastaların tetkiklerini dış laboratuvarlara göndermek zorunda kaldıklarını ve bunun büyük maddi yük getirdiğini söyledi.

adminadmin