Kacır, bu OSB’lerin mevcut OSB alanları kadar büyük olacağını belirtti.
7 Milyar Dolarlık Yatırım Başvurusu
Bakan Kacır, OSBÜK tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmek amacıyla devreye alınan HIT 30 programına toplamda 7 milyar doları aşan yatırım başvurusu geldiğini ifade etti. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında ise 166 proje için 97 milyar liralık yatırımın harekete geçirildiğini söyledi.
OSB’lerin Büyüklüğü Mevcudun 30 Katı Olacak
OSB Yönetmeliğinde yapılan reform niteliğindeki değişikliklerle, OSB’lerde bulunan boş sanayi alanlarının artık her ayın ilk Pazartesi günü çevrimiçi platformda erişime açıldığını belirten Kacır, yeni OSB’lerdeki ön tahsis çalışmaları kapsamında ilk üç ayda 7.1 milyon metrekare büyüklüğündeki 656 yatırım yeri için başvuru alındığını açıkladı. Son bir ayda ise 14.2 milyon metrekarelik 913 yatırım yeri tahsis başvurusu yapıldığı belirtildi.
Sanayi Alanlarına Stratejik Planlama
Sanayi alanlarının artırılması için hazırlanan Ulusal Sanayi Alanları Master Planı çerçevesinde Samsun-Mersin hattındaki sanayi bölgelerinin, mevcut OSB’lerden daha büyük bir alan kaplayacağını vurgulayan Kacır, bu alanların modern üretim ekosistemleri olarak planlandığını ifade etti. Ulaşım yatırımları ve sanayi bölgelerinin sosyal çevresiyle entegrasyonuna da öncelik verildiğini söyledi.
OSB’lerin Her Metrekaresi Üretime Kazandırılacak
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ise son beş yılda Anadolu’da 66 yeni OSB kurulduğunu belirterek, hedeflerinin OSB’lerin her metrekaresini üretime kazandırmak olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin sanayide küresel bir oyuncu haline geldiğini ifade eden Kütükçü, OSBÜK olarak sanayicilerin gelişmelere hızlı adapte olabilmesi için yoğun bir çalışma programı yürüttüklerini açıkladı.
Yeşil Dönüşüm ve Dijitalleşme Çalışmaları
OSB’lerin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanında gelişimini desteklemek amacıyla OSBÜK Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi kurulduğunu belirten Kütükçü, sanayinin dijital dönüşümüne öncülük edecek 2 bin Dijital Elçi yetiştirdiklerini açıkladı. Bakan Kacır da, sanayicilere sağlanan destekler kapsamında Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle toplamda 6 milyar Euro’yu aşan finansman sağlandığını belirtti. Kacır, sanayinin karbon ayak izini azaltmaya yönelik adımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.