Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-05-2025 12:24

Samsun’da Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı Düzenlendi

Katılımcılar tarihi Kılıçdede Camisi’nde dualarla atalarını andı

Samsun’da Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı Düzenlendi

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 161. yıldönümünde Samsun’da anlamlı bir anma programı gerçekleştirildi. Samsun Kafkas Çerkes Vakfı’nın öncülüğünde Kılıçdede Camisi’nde düzenlenen etkinlikte, sürgün yollarında hayatını kaybeden Çerkes ataları için mevlid-i şerif okundu, dualar edildi.

Tarihi Kılıçdede Kampı Alanında Anma

Anma programının, 1864’te Karadeniz’i geçerek Samsun’a ulaşan Çerkes mültecilerin ilk sığındığı yerlerden biri olan ve bugün Kılıçdede Camisi’nin de bulunduğu alanda yapılması dikkat çekti. Basın açıklamasında, o dönemde binlerce insanın açlık, salgın hastalıklar ve altyapı yetersizliği nedeniyle yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Cami avlusunda, geçmişte bölgede yer alan Çerkes mezarlığının bu büyük trajedinin sessiz tanığı olduğu vurgulandı.

Katılım ve Anlam Yüklü Mesajlar

İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz’ın da katıldığı programda, mevlid sonrası lokum dağıtılarak katılımcılara ikramda bulunuldu. Samsun Kafkas Çerkes Vakfı Başkanı Nurettin Güner, etkinlik süresince günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmalar yaptı. Program boyunca tarihî hafızayı canlı tutmanın ve toplumsal bilinç oluşturmanın önemi üzerinde duruldu.

“Tarihi Unutmayın, Adaleti Sahiplenin” Çağrısı

Basın açıklamasında, 21 Mayıs 1864’ün, Rus İmparatorluğu’nun yayılmacı politikaları sonucunda Çerkes halkına uygulanan sistematik sürgün ve soykırımın simgesi olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Bugün dünyanın dört bir yanına dağılmış milyonlarca Çerkes, tarihine sahip çıkmakta, anadilini ve kültürünü yaşatmak için mücadele etmektedir” denildi.

Uluslararası Tanınma Talebi

Ayrıca, 21 Mayıs’ın yalnızca bir yas günü değil; insan hakları, tarihsel adalet ve barış için farkındalık günü olduğuna dikkat çekilerek, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün uluslararası alanda tanınması çağrısı yinelendi.

Etkinlik, geçmişle yüzleşmenin ve kültürel direnişin sembolü olarak hafızalarda yer etti.

adminadmin