Samsun'da otel inşaatının temel kazısı sırasında meydana gelen patlama 2017 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Ayvacık Suat Uğurlu Barajının hemen yakında kurduğu taş ocağı için patlattığı dinamitleri hatırlattı.
SUAT UĞURLU BARAJI TEHLİKE ALTINDA!
Samsun Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında Ayvacık Suat Uğurlu Barajı’nın, proje tanıtım dosyasının bir yerinde 500, başka bir yerinde 580, bendeki bilgiye göre 450 metre mesafesine bir Taş Ocağı İşletmesi açmak için dinamitle patlatma gerçekleştirmişti.
Taş ocağından, yola serilen stabilize malzeme çıkarmak için işletme alanının bir bölümünde iş makineleriyle çalışılacak, bir bölümünde de dinamitle patlatma yapıldı.
Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, işletmeye, Suat Uğurlu Barajına yaklaşık 500 m. Mesafede olduğu için bazı sınırlamalar getirerek oluru verdi.
Nedir bu sınırlamalar;
Patlatmanın sınırlı tutulması,
Bir atımda yapılacak patlatma miktarının bildirilmesi,
Patlatmadan oluşabilecek titreşimlerin, baraj ve tesislerine zarar vermemesi için, titreşimle ilgili uzman bir kuruluşa titreşim ölçümü yaptırılması…
Gelgelelim, İl müdürünün bu oluruna imza atmayan Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mühendisi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından dönemin Samsun Valisi’ne şikâyet edildi.
Vali, mühendisi telefonla arayarak konu hakkında bilgi aldı ve onu haklı buldu.
Bitti mi, Hayır!
Vali Samsun’dan Ankara’ya merkez valisi olarak atanınca proje imzalamaktan imtina eden mühendisten alınarak bir başka mühendise verildi.
İkinci mühendis projeyi dinamit patlatmasının azaltılması şerhiyle imzaladı.
Şimdi, Samsun Ayvacık Suat Uğurlu Baraj gövdesi, patlamaların meydana getireceği sarsıntı ve sair tehlikelerin tehdidiyle karşı karşıya.
Şuna dikkat edelim; projenin bir yerinde şöyle bir ifade yer alıyor;
“Yapılacak olan patlatma sırasında yaklaşık 580 metre mesafedeki baraj santraline ve yapılarına risk teşkil edebilecek bir durum olması durumunda, patlatma faaliyetleri hemen durdurularak, uygulanan patlatma paterni yeniden dizayn edilecektir. Eğer yine de baraj santraline ve yapılarına risk teşkil etmeye devam etmesi durumunda patlatmalı üretim işlemlerine son verilecektir.”
Dinamitin baraj gövdesine zarar verme ihtimalini kabul ediyor olmalarına rağmen projeden vazgeçmiyorlar.
Önümüzdeki günlerde Samsun Ayvacık Suat Uğurlu Barajı’na 500 metre mesafede, yılda 91, haftada 2 patlatma yapacaklar. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden İnanılmaz sahtekârlık -1
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN İNANILMAZ SAHTEKÂRLIK
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun’un Ayvacık İlçesinde bulunan Suat Uğurlu Barajına 470 metre yakınında baraj gövdesini tehlikeye atarak açacağı taş ocağına olur alabilmek için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne hazırlattığı rapora sahte imza atarak Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü’ne verdiği ortaya çıktı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun’un Ayvacık İlçesinde bulunan Suat Uğurlu Barajına 470 metre yakınında taş ocağı açılabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından istenen, “Samsun İli Çarşamba İlçesi Ordubaşı Mahallesi Mevkiinde işletilmesi planlanan II-A Grup 3343078 Erişim numaralı Bazalt hammadde sahasındaki kaya kütlelerinin parçalanması için çevrede bulunan Suat Uğurlu Barajı Bent gövdesi ve çevre yapı birimlerine zarar vermeyecek patlamalı kazı tasarım Projesi, Vibrasyon ölçümlerinin yapılması ve ölçüm verileri sonucunda patlatma paterni oluşturulması için Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanlığına hazırlattığı sismik ölçüm ve akredite edilen değerlendirme raporunu rapor hazırlanmadan elde ederek hazırlayanların sahte imzalarını attı.
DEVLETİN ÜNİVERSİTESİNE SAHTECİLİK
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından istenen sismik ölçüm ve akredite edilen değerlendirme raporunu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Ferdi Cihangir, Prof. Dr. Ayhan Kesimal ve Doç. Dr. Bayram Erçıkdı’ya hazırlatmak üzere adı geçen öğretim görevlilerini Samsun İli Çarşamba İlçesi Ordubaşı Mahallesi Mevkiinde araştırma yaptırarak bir rapor hazırlamasını istedi.
Öğretim Görevlilerinin Karadeniz Teknik Üniversitesi Döner Sermaye Projesi olarak hazırladığı raporu henüz tamamlanmadan ve proje sorumluları tarafından imzalanmadan ham haldeyken ele geçiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, raporun sonuç kısmını değiştirerek ve sahte imza atarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü’ne verdi.
SONRA NE OLDU?
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt’un 08.06. 2017 tarihli üst yazısı ve sahte imzalar ile verdiği 07.06.2017 tarihli raporun sahte oldu DSİ yetkilileri tarafından fark edilerek raporu hazırlayan proje sorumlularına durum bildirildi.
Proje sorumluları raporun henüz tamamlanmadığını, imzalanmadığı ve üzerinde çalışıldığını belirterek, DSİ’ye verilen rapordaki imzaların kendilerine ait olmadığını ifade ettiler.
Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sahte imzalı rapor hakkında hukuki işlem yapmak yerine yetkilerini aşarak Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden raporun orijinalini getirmeleri için süre verdiler.
GERÇEK RAPOR GELDİ AMA
Mustafa Yurt imzasıyla 08.06.2017 tarihinde verilen sahte rapordan tam 4 gün sonra gerçek rapor geldi.
Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü’nün Samsun Büyükşehir Belediyesine yazdığı olur yazısında Mustafa Yurt’un 08.06.2017 tarihli rapor teslim tarihine atıf yapılıyor olmasına rağmen gerçek raporun hazırlanma tarihi proje sorumlusu öğretim görevlileri tarafından 12.06.2017 olarak raporun sonunda belirtilmiş.
GERÇEK NASIL ORTAYA ÇIKTI
Elektronik Yazışma sistemine 08.06.2017 tarihinde giren sahte rapor gerçek raporun geldiği tarihte yenisiyle değiştirildi ancak sisteme giren üst yazıyı değiştirmeye kimse cesaret edemedi.
Böylece 08.06.2017 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü’ne verilen raporun tarihi sistemde 12.06.2017 olarak görünmeye başladı.
Taş ocağı oluru ise sahte rapora göre alınmış oldu.