Sağlık
Giriş Tarihi : 22-06-2014 15:06   Güncelleme : 22-06-2014 15:06

Sıcak ve nemli havalara dikkat!

Kardiyoloji Bölümü Uzman Dr. Recep Asiltürk, sıcak ve nemli havaların kalbi olumsuz etkilediğini söyledi.

Sıcak ve nemli havalara dikkat!
Kardiyoloji Bölümü Uzman Dr. Recep Asiltürk, sıcak ve nemli havaların kalbi olumsuz etkilediğini hatırlatarak, vatandaşları uyardı. Sıcak ve nemli havaların sağlıklı insanlar için de bunaltıcı bir durum olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Recep Asiltürk, “Özellikle kalp hastalığı olan veya kalp hastalığı riski taşıyanlarda kalp krizi, çarpıntı, ritim bozukluğu ve tansiyon dengesizliklerini artırır. Kalbimizin verimli çalışabilmesi için damarlardaki kan miktarı ve muhtevasının uygun olması gerekir. Sıcak havalar da vücut ısısının ayarlanması için derimizi besleyen damarlarda aşırı terleme oluşur. Terleme ile vücudumuz su ve tuz kaybeder. Kaybettiğimiz su ve tuzları yeterince alamazsak veya zamanında alamazsak olumsuzluklar ortaya çıkar” diye konuştu.
Vücuttan kaybedilen su ve tuzun geri yeterince veya zamanında alınmadığı durumlarda olumsuzlukların ortaya çıkacağını da açıklayan Dr. Asiltürk, “Kanın koyulaşması sonucu pıhtılaşma riski artar ve kalp krizini tetikleyebilir. Tuz kayıplarına bağlı ritim bozukluğu gelişebilir. Bu ise çarpıntı şikayetlerinde artma veya bayılmalara neden olabilir. Kandaki koyulaşma ve tuz dengesizliği böbreklerimiz de de olumsuzluklar yapar. Tansiyon dengesizliğine (yükselmesine veya düşmesine) neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde kalp sağlığımızı korumak için tedbirlerin alınması önerilir” şeklinde konuştu.
 
Yaz mevsiminde kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri tek tek sıralayan Uzm. Dr. Recep Asiltürk, “Özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde açık yerlerde uzun sureli kalmayın. Giyeceklerimizi yaza uygun olmalıdır. Açık renkli, rahat ve terlemeyi artırmayan elbiseler giyilmelidir. Ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Özellikle alkol güneş altında alınmamalıdır. Kalp yetmezliği olanlar soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olmalıdır. Yaz aylarında normalde aldığımız sıvılardan daha fazlasını tüketmeliyiz. 2-3 litre sıvı almalıyız. Özellikle kalp yetmezliği ilaçları alıyorsak doktorunuza giderek yaza göre tekrar düzenlemelisiniz” ifadelerini kullandı.
adminadmin