Sağlık
Giriş Tarihi : 18-07-2014 11:52   Güncelleme : 18-07-2014 11:52

TÜRK KIZILAYI’NIN AFEREZ BAĞIŞÇIYA İHTİYACI VAR

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, “Samsun’un bölgenin sağlık merkezi olması, 2 kemik iliği nakil merkezi bulunması sebebiyle, bölgemizin Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı açısından endemik bir bölge olması dolayısı ile bölgenin tüm illerinde Aferez Trombosit Süspansiyonu’na ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

TÜRK KIZILAYI’NIN AFEREZ BAĞIŞÇIYA İHTİYACI VAR
Samsun’da kemik iliği nakil merkezi olmasından dolayı lösemi veya başka kan hastalığı olan hastalarda, kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarında ve kemik iliği nakli olacak hastalarda Aferez Kan’a ihtiyaç olduğunu söyleyen Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, kan bağışçılarının gönüllü aferez trombosit bağışçısı olmasını istediklerini söyledi. Konu hakkında bilgi veren Dr. Yıldırım, “‘Gönüllü Aferez Trombosit Bağışçısı’ yılda 24 defa aferez trombosit bağışı yapabilir. Lösemi veya başka kan hastalığı olan hastalarda, kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarında, kemik iliği nakli olacak hastalarda ve Orta Karadeniz bölgemizin Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı açısından endemik bir bölge olması dolayısı ile Kırım Kongo Kanamalı Hastalığına yakalanmış insanların tedavilerinde aferez trombosit süspansiyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Orta Karadeniz bölgesindeki iller içerisinde Samsun’un bölgenin sağlık merkezi olması, 2 kemik iliği nakil merkezi bulunması sebebiyle ve bölgemizin Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı açısından endemik bir bölge olması dolayısı, bölgenin tüm illerinde aferez trombosit süspansiyonu’na ihtiyaç duyulmakta ve bu ihtiyacın karşılanması için ‘Gönüllü Aferez Trombosit’ bağışçılarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu hususta kan bağışında bulunan vatandaşlarımızdan destek istiyoruz” dedi.
 
Türk Kızılayı’nın ülke genelinde 2014 yılı Temmuz ayı itibariyle kan bağışında 1 milyon ünite kan bağışı rakamını da geçtiğini söyleyen Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, “Türk Kızılayı Temmuz ayı itibariyle 1 milyon ünite kan bağışı rakamının geçildiğini bizlere duyurdu. Yılsonu itibari ile bu sayının 1 milyon 868 bin ünite kan bağışı olması hedefleniyor. Kişi ve halk sağlığının korunmasıyla yakından ilgilenen Türk Kızılayı’nın, bu alanda yürütmekte olduğu önemli çalışmalardan bir tanesi de kan hizmetleri. Bu sosyal sorumluluk bilinci doğrultusunda çalışmalarını yürüten Türk Kızılayı, ülkemizin sağlık ve sosyal alandaki en önemli problemlerinden biri olan, güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen ‘Ulusal Güvenli Kan Temini Programını’ Sağlık Bakanlığı’nın himayesi altında, 2005 yılından itibaren başarı ile yürütüyor” diye konuştu” diye konuştu.
adminadmin