Güncel
Giriş Tarihi : 13-11-2020 09:33   Güncelleme : 13-11-2020 10:04

Üniversitelerde Yatay Geçiş Skandalı

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000’e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle “Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş imkanı ” tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığını itiraf etti.

Üniversitelerde Yatay Geçiş Skandalı

Saraç, üniversite sınavında 800 bininci olup tıp fakültesine kayıt yaptıranlar olduğuna dair şikayetleri doğruladı.

Bir milletvekilinin, “üniversite sınavında 700-800 bininci sırada üniversite kazanıp, yurt dışında tıp fakültesine kayıt yaptıranların daha sonra Türkiye’deki özel üniversitelere yatay geçiş yaptığı” iddiasını doğrulayan Saraç, “Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız? Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri ‘O bir müktesep haktır’ diyor. Maalesef böyle de bir durum var.” dedi.

Öğrencilerin Ukrayna’da eğitim aldıkları bölüm, Türkiye’de yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) 800 bininci sıraya karşılık gelirken, söz konusu üniversiteye Bin 975 dolar karşılığında kayıt yapılabilmesi ise dikkat çekti.

 

1.975 DOLAR KARŞILIĞINDA EĞİTİM VERİLİYOR

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne usulsüz geçiş iddialarıyla gündeme gelen Sumy State Üniversitesi’nin, bin 975 dolar karşılığında kayıt kabul ettiği öğrenildi.

Öte yandan aday öğrencilerin, üniversiteye kayıt yaptırabilmesi için kurumdan davetiye istemesi ve Ukrayna’ya gitmelerinin yeterli olduğu belirlendi.

YÖK KAYIT SİLEMİYOR

Üniversitelerin ilgili bölümlerine kayıt yaptıran öğrencilerin kaydını silemediklerini söyleyen Saraç,  “Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız?

Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri ‘O bir müktesep haktır’ diyor. Maalesef böyle de bir durum var” demişti.

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş olanağı tanınması uygulaması nedeniyle bazı yerlerde usulsüz geçişler yapıldığı ortaya çıktı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN