Ekonomi
Giriş Tarihi : 06-12-2023 16:20

Üreticilerden Milli Eğitim Bakanına teklif Her Öğrenciye 1 Mandalina 1 Portakal

Mersin’in Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, narenciye üreticileri için destek çağrısı yaptı.

Üreticilerden Milli Eğitim Bakanına teklif  Her Öğrenciye 1 Mandalina 1 Portakal

Narenciyenin bu yıl üreticinin elinde kaldığını ve ürünün ziyan olacağı uyarısı yapan Gümüş, şöyle konuştu: “Kış günü çocuklarımızın C vitaminine ihtiyacı var. Belediyeler, üreticiden alacakları mandalina ve portakalları okullarda, yurtlarda dağıtılabilirler. Bu projeden hem üretici hem tüketici memnun kalacak. Bir öğrenciye 1 portakal, 1 mandalina versek kötü mü olur…” dedi.

Bu yıl pazarda büyük sıkıntı olduğunu belirten Gümüş, “Devlet tedbir almalı artık. Sorun sadece ürün fazlalığı da değil, pandemi döneminde ihracatı durdurdular. Biz, ‘yapmayın, ihracat durursa önümüzdeki yıllarda pazar sıkıntısı yaşarız’, dedik, dinlemediler. O zaman doğru kararlar alınsaydı bugün bu sıkıntıyı yaşamazdık.” dedi.

ÜRETİCİDE TÜKETİCİ DE SIKINTIDA

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, tüketicinin de alım gücünün düştüğünü belirten Gümüş, şöyle devam etti:

“Eskiden 3 kilo mandalina alan tüketici bugün sayıyla mandalina alıyor. Sadece narenciyede değil, bu yıl her yerde sıkıntı var. Pamuk azaldı, ayçiçeği azaldı. Büyük destekler lazım üretime. Girdiler sübvanse edilmeli. Narenciye dalından düşerse verim düşer, dibinden almazsan ağaç zayıflar. Çok ciddi bir sorun var. Devlet buna müdahale etmeli. Devlet yapmıyorsa belediyeler bu görevi üstlenmeli, hem üretici hem de tüketici rahatlamalı.”

ÜRETİCİDE 2 LİRA MARKETTE 13 LİRA

Gümüş, üretici ve market arasındaki fiyat farkının korkunç boyutlarda olduğunu ifade etti. Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 548,1 ile limonda görüldüğünü belirten Gümüş, “Portakaldaki fiyat farkı yüzde 423,6, mandalinada da yüzde 359,1. Üreticide 2 lira olan limon markette 13 lira, 4 lira 50 kuruş olan portakal 23 lira 50 kuruşa satılıyor. Devlet denetimleri artmalı.” dedi.

Kaynak: Aydın

adminadmin