Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmî Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Geçmişte Kıbrıs'ta, Karabağ'da, Bosna'da ve bugün de Gazze'de yaşanan trajediler bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor” dedi. Erdoğan, konuşmasında Gazze’de yaşanan sivil kıyıma, Türk dünyasının kardeşlik hukukuna ve bölgesel barış arayışlarına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyasının siyasi, kültürel ve ekonomik olarak daha sıkı iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğine vurgu yaparken, Gazze’deki insanlık dramını "modern zamanların en şiddetli insani felaketi" olarak nitelendirdi. Erdoğan, “Birleşmiş Milletler’in 14 bin bebeğin yardım ulaşmazsa ölebileceğine dair uyarısı, insanlık için utanç verici bir eşiktir” diyerek Türk Devletleri'ni daha fazla sorumluluk almaya çağırdı.
Zirve konuşmasında, Gazze’nin yanı sıra Kıbrıs Türk halkının mücadelesine de destek verilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası fotoğrafı eksiktir. İnşallah, yakın gelecekte KKTC’yi tam üye olarak aramızda görmeyi ümit ediyorum” dedi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a ev sahipliğinden ötürü teşekkür eden Erdoğan, zirveye gözlemci olarak katılan Macaristan’ın, Avrupa ile Türk dünyası arasında stratejik bir köprü rolü üstlendiğini söyledi. Erdoğan ayrıca, Macaristan’ın TÜRKSOY’a gözlemci üyeliğini teşvik ettiklerini, Macaristan’daki temsilcilik ofisinin etkinliğini artırmak üzere Balazs Hendrich’in atandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı, teşkilatın kurumsal kapasitesini artırma çağrısında bulunarak, sekretarya bütçesinin iki katına çıkarılmasının gerekliliğine dikkat çekti. “TDT, Doğu ile Batı’yı birleştiren medeniyet köprüsünün asli taşıyıcısıdır” diyen Erdoğan, Orta Koridor’un stratejik önemine vurgu yaptı.
Erdoğan konuşmasında, 21 Mart'ın "TDT Nevruz Anma ve Kutlama Günü" olarak ilan edilmesini memnuniyetle karşılayacaklarını, UNESCO’nun 15 Aralık’ı “Dünya Türk Dili Günü” olarak kabul etmesinin de çok anlamlı bir adım olacağını ifade etti. Özbekistan’ın Türk Kültür ve Miras Vakfı’na katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kafkaslar'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış anlaşmasına varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu süreçte tarihe geçeceğine inandığını söyledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Cumhurbaşkanı, İstanbul'da yeniden başlayan temasların barışa hizmet etmesini temenni etti. Suriye krizinin çözümü konusunda yoğun çabalarının sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, “Bu fırsat etkin ve doğru değerlendirilirse yalnızca Suriye değil, tüm bölge için istikrar sağlanabilir” dedi.
Zirvede ayrıca, Türk Dünyası Kültür Elçisi olarak davet edilen Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a, “Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü” takdim edildi. Erdoğan, Sancar’ın Türk gençlerine ilham verdiğini belirterek, “Bilimde, teknolojide ve ilimde Türk milletine daha nice başarılar yaşatacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Budapeşte Deklarasyonu’nun imzalanmasıyla sonuçlanan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyasının tam bir dayanışma, karşılıklı saygı ve kardeşlik içinde geleceğe yürüyeceğine inancını yineledi.