DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zuhal GÜNDÜZ
Zuhal GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 08-11-2019 08:51

“Asr-ı Saadet Başlangıcı Mevlid-i Nebi”

Bugün Mevlid Kandili yani Rahmetli Kudüs Şairi Nuri Pakdil üstadın kelimeleriyle “Ezeli ve Ebedi Ulu Önderimiz Yüce Peygamberimizin” doğum günü…

Peki, Mevlid nedir?

Aşağıda sizler için derlediğim yazıya bakalım isterseniz:

Mevlid doğum zamanı…

Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir.

Peygamber efendimiz Rebiülevvel ayı içerisinde Mekke'de dünyaya gelmiştir. 

Âlemlerin Sultânı sevgili Peygamber efendimizin doğum zamanı olan Mevlid gecesi (bu gece) bütün Müslümanların bayramıdır.

Bu gecede dünyanın dört bir yanında Mevlid kasideleri okunarak, Resulullah efendimiz anılmaktadır.

Efendimizin gelişiyle evrensel düzeyde zihinler en büyük inkişafı ve dönüşümü yaşamış tüm dünyada Asr-ı saadet başlamıştır.

Rabbimiz onu bizlere, “şahit, müjdeleyici, uyarıcı” ve “dosdoğru yol üzere gönderilmiş bir elçi” olarak tanıtmaktadır.

Mevlid okumak Resulullah efendimizin dünyaya gelişine sevinmek onu anlatmak, onu övmek demektir.

Efendimizin doğumu sebebiyle sevinmek, Allahü teâlânın bizlere emridir.

Bu sevinci; Fakir, yoksul, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlara yardım edip, hediyeler verip sevindirmek, Kur'ân–ı Kerim okumak, okuyanları dinlemek, Kaza-nafile Namazlar kılmak, günahlara kalben tevbe ve istiğfar etmek,  Efendimize salavatlar getirmek (Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed )

(Kıyamette bana en yakın olan, en çok salevat getirendir.”/Tirmizi) … Efendimizi bize nimet olarak göndermiş olan Allahü teâlâya şükrümüzün göstergesidir.

“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Âl-i İmrân, 164)

Yine Enbiyâ sûresi 107. âyet-i kerimesinde ; “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” buyuruldu.

Hâzret-i Ömer; “Resûlullah efendimizin doğum zamanına kıymet veren, İslâm’a kıymet vermiştir.”

Hazret-i Ali; “Resûlullah efendimizin doğum zamanına kıymet verip, mevlid-i şerîf okunmasına sebeb olan, dünyâdan îmânla gider” buyurmuşlardır.

Mevlid kasîdelerinde; Efendimizin dünyâya teşrifleri, mucizeleri, mübarek hayatı ve başka kıymetli hâlleri anlatılmaktadır.

Mevlid cemiyetinde, Salihleri toplayıp salevat okumak, fakirleri doyurmak, her zaman sevaptır. Fakat bunlara çalgı gibi haram karıştırmak büyük günah olur.(Allame Zahirüddin bin Cafer)

“Bir kimse, beni çocuğundan, babasından ve herkesten daha çok sevmedikçe, iman etmiş olmaz.” buyuruldu.(Buhari, Sahih, İman, 2/8(1;9)

Yani Peygamber Efendimizi sevmek Allah’a (c.c) itaatin ölçüsüdür ve o, Allah’a (c.c) ve ahiret gününe kavuşmaya iman edenler onu çok anar, çok över, o’nun sevgisini kazanmak için ahlak ve fazilet dolu hayatını öğrenip (öğretip) örnek alırlar.

Mevlid okumanın kıymetli bir ibadet olduğunu, nasıl okunması gerektiğini bildirmek için İslam âlimleri birçok kitap yazmıştır. Bu kitaplar, Mustafa Kâtip Çelebî hazretlerinin Keşf-üz-zünûn kitabında ve zeylinde yazılıdır.

En meşhur olanları İbni Hacer-i Hiytemi Hazretlerinin En- Nimet-ül-kübra isimli mevlid kitabı ile İmam-ı Süyuti Hazretlerinin Erreddü ala men enkere kıraatel mevlid-in Neb, kitabıdır.

Bunlardan Ahmed Sa’îd-i müceddidînin İsbât-ül-mevlid kitâbı ve allâme Muhammed Zerkanî'nin Şerh-ul-Mevâhib-il-ledünniyye kitabında, Mevlid okumanın ibadet olduğu yazılmaktadır.

Mevlid gecelerinde toplanarak, mevlid kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur.(İbni Battal Maliki)

Öyle ise bizde Mübarek Efendimizin doğum gününde kapanışı Süleyman Çelebi’nin şu güzel mevlidi ile yapalım;

-Evvel andık-

….Mustafa nurunu evvel kıldı var
Sevdi anı ol kerimü girgidar

Her ne türlü kim saadet vardürür
Yahşi hu, gerekli adet vardürür

Hak sanâ verdi mükemmel eyledi
Yaradılmıştan mufaddal eyledi

Andan oldu her nihan-ü aşikar
Arş-ü ferş-ü yerde gökte ne ki var

Ger Muhammed olmaya idi ayan
Olmayıserdi zemin ü asuman

Hem vesile olduğu içün ol Resul
Ademin Hak tevbesini kıldı kabul

Ger Muhammed gelmeseydi aleme
Tac-i izzet ermez idi Ademe

Nuh anıçün buldu hem garktan necat
Daği doğmadan göründü mûcizat

Cümle anın dostluğuna adına
Bunca izzet kıldı Hak ecdadına

Ceddi olduğu içün anın hem Halil
Narı cennet kıldı anâ ol Celil

Hem dahi Musa elindeki asa
Oldu anın hürmetine ejderha

Ölmeyip İsa gök´e buldu yol
Ümmetinden olmak için idi ol

Gerçi kim bunlar dahi mürseldürür
Lîk Ahmed ekmelü efdaldürür

Çün temenni kıldılar Haktan bular
Kim Muhammet ümmetinden olalar

Sünnetin tut ümmeti ol ümmeti
Ta nasip ola sanâ Hak rahmeti…

 “Ümmetimden, şirk üzere ölmeyen herkese Allah’ın izni ile şefaat edeceğim.” (Buhari, Müslim) buyuran Resulullah efendimizin şefaatine nail olanlardan olmak duasıyla…

Asr-ı saadetin başlangıcı doğumun kutlu olsun efendim…

Zuhal KURTYEMEZ

Kaynak: (Diyanetin 2019- Mevlidi Nebi haftasına dair açıklamaları, İslam Tarihi Ansiklopedisi, Türkiye gazetesi-Osman Ünlü 7.11.2019 tarih, Mevlid Okumak İbadettir başlıklı yazısı, Süleyman Çelebi’nin Mevlidi Rahmetli babaannemin Kaside defterinden.)

NELER SÖYLENDİ?
@
Zuhal GÜNDÜZ

Zuhal GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Öz değeri olmayanın özgüveni nasıl olsun! Zaferin Yakındır Ey Filistin! İsrail’i Sonsuza Kadar Boykota Devam! İsrail soykırım yapıyor! Ben filistin çocuğuyum! Son Gülen İyi Gülecek! Elimize kan bulaştı! Kişisel gelişim mi istiyorsunuz, müslüman yaşayın! Keşfederdik Dünyayı Dört Baştan Batıya insanlık yükleniyor! Karama Karalama Oku Oku Anla-1 Tek Kişisel Gelişim Kitabı Kuran-I Kerim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Açıklamaları Şifa İnançsızlığın Ağırlığından Kurtulma Bir De Böyle Düşün O Zaman... Ene-l Hak... Kaygılıyım! Seçimden Önce Elif Be- Te, Seçimden Sonra LGBT! İstikametin Cennet Olsun… Kendi Cesedimizin Elinden Tutarak Kabire...! Sanmaydı Aslında Öyle Değildi... Artık Melekler Şahit Değil, Dinine İmanına! Ne Üzerinden Neye Saldırı Çabası! Bugün Yaşamak İçin Güzel Bir Gün Şeytanların Kardeşleri Git İntiharına Namaz Kıl Vakitlisinden!” İslam’ın Şiarı Kurban... Altı Kızımla Birlikte... Seçilmiş Bir Derdin Müptelasıyım! Bugün Günlerden Ayasofya! Dua da Kelimeler Ayrı Bir Özen Ayrı Bir İlgi İster... Ey İman Edenler İman Edin...! Başkomutan Dedi İnin Meydana! İndik Sahip Çıktık Aziz Vatana! Beklenen Gün...! Barolar “Örgütlenme Özgürlüğü Hiç Bir Örgüte Üye Olmama Özgürlüğünü de Barındırır.” Avukatları Kabul Eden İlk Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2M Artı 2T Sayın Gül Eski Dost Düşman Olmaz! Pislikler Hep Klozetlerin İçinde Mi Olur! El-Cevabu Ahmakü’s Sükut! “Çocuklarınıza Sahip Çıkın! Sonra Bizim Başımıza Sıkıntı Oluyorlar!!!” Biz Avukatlar 29.06.2020’de TBMM’de Buluşuyoruz! Aldırmazlık Maskesini Çıkarın Artık! Her Koyun Kendi Bacağından Asılmaz! “Adalet’in kendisine anlatın hadi Bütün bu olup biteni!” “İnsanların en şerlileri…” Seven sevdiğini göstersin! “ Terzi sürekli ölçmek…” ​“Anne sevgisi bedava…” Terör sevici siyasetçilere! “İmtihan…” Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Bakış açını değiştir, Hayatın değişsin! Hicri Yılbaşı Hicretimiz Allah’a ve Resûlüne… İslam Davasının Aziz Mücahide’si Şule Yüksel Şenler… Anne lütfen ölme... ölmek istemiyorum! Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz! Kurban gelenek değil! İbadettir! Kirpi mesafesi “Bindik bi alamete gedeyoz gıyamete!” Ruhu Yazı İle Ölümsüzleştirme Macerası… Ak kurt ya da bozkurt değil… Müminim! 15 Temmuz İşbara Alp; Kurt Kaya Çöz Elini! Selam millet ben İstanbul sözleşmesi! Gerçeğin kutsal vizyonu!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA