Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
KÖŞE YAZISI

Bilinç Altının Gücü

Songül KARAMAN Songül KARAMAN Yazarın tüm yazıları
31-07-2024 17:17 2 dk okuma
Paylaş:

Bilinçaltı hayatımızı %95 kontrol ederken bilincin kontrol  oranı ise%5 tir

Bilincimizden komut gelmediği  sürece tüm  davranışlarımızı bilinçaltı yönetir.

Bilinç,İnsanın duygu düşünce ve eylemlerinden sorumlu olan akıl ve mantığın etkin olduğu beyin aktivitesidir .Planlı ve istemli hareketleri kapsar

Örneğin:Konuşma karar verme bilinç tarafından yönetilir.Bilinçaltı ise  ,akıl ve mantık dışı istemsiz düşünülmeden yapılan hareketleri ifade eder .Bilinçaltının ana hedefi bedeni kollamak, korumak, hayatta tutmak ve devamlılığını sağlamaktır.Bilinçaltı ilk kez psikanalizin kurucusu Sigmun Freud tarafından kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda bilinçdışı şeklinde de karşımıza çıkar. Freud bilinçaltını buz dağının görünmeyen yüzü olarak tanımlar. İnsanın gerçek benliğinin de bu derinlerde, bilinçaltında olduğunu söyler.Carl Gustav Jung ise bilinçaltını hem bir depolama hem de bir kayıt alanı olarak kara kutuya benzetmiştir. Burada kişinin yaşadığı travmalar ve bilincinden sakladığı gizli istekler yer alır.

Bilinçaltının Özellikleri

*Bilinçaltı beynimizin bilinç dışı çalışan ve herşeyi kaydeden bölümüdür.

Bilinçaltı  anne karnında şekillenmeye başlar ve henüz dünyaya gelmeden bazı bilgiler bizlere  kodlanmış olur

*Bilinç altı duygularımızla algıladığımız olumlu veya olumsuz herşeyi kaydeder gerektiğinde kullanmak üzere bilince iletir.Kişinin yaşadığı korku , üzüntü ,sevinç,endişe ,memnuniyet gibi duygular yaşanan deneyimler ve  düşünülmeden yapılan eylemler bilinçaltına kaydedilir.

*Nasıl yapacağını düşünmeden yapılan hareketler bilinçaltının etkisiyledir.Yürümek araba kullanmak (Örneğin bir şoförun araba kullanması)

*Bilinçaltı bilinç hali dışında ki zihinsel süreçlerdir

*Bilinçaltı sürekli uyanıktır ve uyku durumund da çalışır.Günlük yaşamda zihin tarafından algılanmayan durumlar bile bilinçaltına kaydedilir.Mesela televizyon başında uyuyakalmış biri programla alakalı bazı şeyleri hatırlayabilir

*Bilinçaltının Alışkanlıkları Sürdürür.Davranışların alışkanlığa dönmesi tekrara bağlıdır 

Sürekli yaptığımız karmaşık davranışları bilinçle sağlarız Ama zamanla bu görev bilinçaltına geçer.

Bu sayede alışkanlık yerleşmiş olur ve zihin bu hareketleri gerçekleştirmek için uğraşmaz.

Bilinçaltının Olumsuzlukları Algılamaz.

(me -ma eki)Bilinçaltı olumsuzluk ifade eden cümleleri kabul etmez .Kelimelerin sonuna getirilen me-ma eklerini algılamaz.

Örneğin; Sakın yemeğini bitirmeden sofradan kalkma’’ dediğimiz de bilinçaltı bunu algılamaz ‘’sofradan kalk ‘’ olarak anlar.Başka bir örnekle de açıklayacak olursak, “sigara içme” ifadesi bilinçaltında “sigara iç” olarak algılanabilir.Bu “sigara içmek sağlığa zararlıdır” gibi cümle kalıpları kullanmak etkili olacaktır .

Çözümlenmemiş, olumsuz duygu yüklü anıları bastırır.

*Yaşadığımız tüm duygusal deneyimler bilinçaltı yoluyla kaydedilir.

“İlişkilendirmeler, genellemeler yapar

 Bilinçaltını yönetmeyi becerebilmek olumlu kazanımlar edinmenin yanı sıra ulaşmak istediğimiz hedefleri gerçekleştirme yönünde de etkili olacaktır.Bilinçaltında ki olumsuz kayıtları olumluya dönüştürerek yol almak bir çok açıdan hayatımızı olumlu  yaşamamıza  imkan sağlayacaktır

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Songül KARAMAN — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

ahsap mobilyauluslararası evden eve nakliyat