Mevsim olarak yılsonu faaliyetlerinin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Bu vesileyle Aydın’da gezdiğim Tezhip sergisinin ardından bu satırlar ortaya çıkmıştır. Eskiden ilkokulda her bir talebe defterine kenar süsleri yapardı. Bu durum, bir salgın gibi mutlaka kıyısından köşesinden herkese bulaşırdı. Kenar süslemesi hem bizi motive eder hem de ortaya bir farkındalık koyardı. İşte bu kenar süslemesinin geleneksel el sanatı olarak profesyonel olarak icrasına Tezhip denilmektedir.
Tezhip; minyatür, ebru, nüsnü hat, küfe vb. sanatlarla birlikte kullanıldığı için aynı zamanda ekip çalışması ve sinerjiyi de gerekli kılmaktadır. Bu tür sanatlar; bazı vakıf, dernek ve sivil toplum örgütleri sayesinde kendilerine alan bulmaktadırlar. Başka türlü yok olup gitmeleri içten bile değildir. Gezdiğim sergi de İlim Yayma Cemiyetinin bir etkinliği sonrasında ortaya çıkmış bir çalışmaydı. Yaklaşık 30 kursiyerin 70 eseri sergide yer almıştı. Tezhip hocası Elif Hanım sayesinde hem bilgilendik hem de ortaya konan birbirinden kıymetli eserler hakkında malumat sahibi olduk. Büyük bir sabır, emek, özveri ve titiz bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan eserler her türlü takdiri hak ediyordu.
Aydın’da vakıf eseri olarak 270 yıldır kültür, sanat, eğitim ve ilme hizmet eden Cihanoğlu Külliyesi aynı zamanda gençler için de çölde bir vaha mesabesindedir. Camisi, hücreleri, ana binası ile geçmişte medrese olarak hizmet vermiş olan kurum son 15 yıldır da İYC’nin istifadesine sunulmuştur. Cemiyet ise; geleneksel el sanat kursları, geleneksel ata sporları, çocuklar için etüt, oyun, eğlence ve çok değişik dallarda faaliyetleri ile anaokulundan üniversiteye kadar komple bir hizmet sunmaktadır. Cemiyet Başkanı Recep ve Külliye Müdürü Ayhan Hocalarım Aydın’ın çocukları için gelecek inşa etmenin çabası içerisinde olmaktan son derece bahtiyar olduklarını ifade ederken katkı sunan yardımsever vatandaşlara da şükranlarını iletiyorlar. Katkının devamlı ve sürdürülebilir olması da en büyük arzularıdır.
Günümüz dijital çağında çocukları meşgul edecek birçok dış etken varken bu gibi merkez ve külliyelerin olması son derece umut vericidir. Haz ve hız çağında tüm değerler ve kutsalların aşındığı bir ortamda çocukları buraya bağlamak az başarı değildir. Bu anlamda da ortaya konulan gayret ve emek çok değerlidir. Seküler kesimler bu tür yerlerde çocukların beyinleri yıkanıyor dese de bu ideolojik bakış açısı tamamen mesnetsiz bir ithamdan öteye geçmemektedir.
Sonuç olarak; yaşadığımız çağın her türlü olumsuzluğuna rağmen Cihanoğlu Külliyesinden cihana önemli mesajların veriliyor olması geleceğimiz adına umut vericidir. En azından karınca misali: saf, yön, istikamet, hedef ve yollarının halis olması geleceğimizin güvencesi olacak gençler için büyük bir şans olmaktadır. Karanlığa bir mum yakmak adına bu da az şey değildir, daha ne olsun?
Esenlik dileklerimle,