DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 19-08-2019 11:50

Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası

Bahar aylarında küçük ve büyük baş hayvanlar ile otları rengârenk çeşitlilikte bol, buz gibi gürül gürül suların aktığı yüksek rakımlı yerlere göç etmek ve güz gelince de tekrar köy yaşamına geri dönmek Türklerin kadim geleneklerindendir.

Güvende Yaylasıda, Kürtün çevre köylerinde yaşayan halkın yaz aylarını geçirdiği tarihi anılara ve özelliklere sahip bir yayladır.

Yöre halkı, 24 Oğuz boyundan birini oluşturan Çepni Türklerindendir.

Çepnilerin Anadolu’nun Türkleşmesi, Trabzon ve Karadeniz bölgesinin fethi gibi önemli gelişmelerde kayda değer katkıları herkesçe bilinmektedir.

Güvende Yaylası, adını Hacı Bektaş Veli’nin müritlerinden olan Güvenç Abdal’dan almıştır.

13. asır başlarında bir süre Kürtün’de yaşayan Güvenç Abdal’ın, Güvende Yaylasında temsili bir de mezarı bulunmaktadır.

Asıl mezarı ise Hacı Bektaş ilçesindedir.

Güvenç Abdal’ın yaz ayları haricinde ikamet ettiği önemli bir merkez olan Taşlıca Köyü de yayla yolu üzerindedir..

Güvende, Osmanlılar döneminde bile yaz aylarında nahiye yönetiminin yani “hükümetin” devlet iradesi ile buraya taşındığı ender yaylalardan biridir.

Yayla, doğal özelliğini koruyarak bu güne kadar gelmiştir.

Yaylanın eteklerinde meşhur Örümcek ormanı bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi burası sık, uzun ve asırlık ağaçların bulunduğu dünyanın sayılı ormanları arasındadır.

Örümcek ormanının eşsiz güzelliğini, ağaçlardan elde edilen çam sakızının hoş kokusunu, bol çeşitli tırmıt, evlek (mantar) ve çileklerin tadını hala tatmak mümkündür.

Buz gibi soğuk sulardan bir yudum bile almak insanın susuzluğunu giderecek ölçüde ve sıhhattedir.

Güvende, aslında bir yaylalar silsilesinin ortasındadır. Kürtün’e bağlı Kazıkbeli, Alaca, Kadırga Yaylası ve Trabzon’a bağlı olan Sis Yaylası buranın etrafındadır.

Bu yaylalara bağlı olan onlarca da “oba”lar vardır.

Güvende yaylasının etrafında olan Çehel, çocukluğumun her yaz geçtiği Kütüklüyurt, İbrahimalanı, Geyikçökeği, Çahmat, Pinti ve Çıkrık düzü bu obalardan bazılardır.

Güvende’de obalardan, çevre il ve ilçelerden gelen ahalinin katılımı ile Cuma günleri Pazar olmaktadır.

Yüksek bir tepeye çıkıldığında uçsuz bucaksız örümcek ormanlarını ve kilometrelerce yeşil alanı görmek mümkündür.

Eğer bu tarafa yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.

Yayla 2500 rakıma sahip ve Kürtün ilçe merkezine 23 km uzaklıktadır. Yolu betondur.

Yol boyu yaylaya kadar değişik çeşitlilikte ve yeşillikte bitki örtüsü arasında seyahat etmek bile ayrıcalıktır.

Birinci Dünya Savaşında kazılmış siperleri ve şehitlerin medfun olduğu Kabaktepe’yi de bu vesileyle görme imkanınız olabilir.

Temennimiz doğa harikası olan Güvende Yaylası, etraftaki diğer yaylalar gibi betonlaştırılmasın.

Gelişigüzel yapılarla doldurulmasın.

Doğal güzelliği korunsun.

Yani yağmalanmasın.

Bu görevin ifası da yerel yönetimlere düşmektedir.

Karadeniz’e yolunuz düştüğünde, arabanızı Tirebolu’dan iç kesime yönelterek, bir saati aşkın bir seyahat sonucunda ağız tadında bir gün geçirmek için Güvende Yaylası’na çıkmanızı öneriyorum.

Kürtün ve Güvende Yaylasının kültürel ve doğal yapısı dikkate alındığında bölge, Türkiye’nin önemli ve yeni bir turizm noktası neden olmasın?

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA