DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ziya GÜNDÜZ
Ziya GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 22-03-2024 18:10

Gazze’de Ramazan

Okan Evren KARAKUŞ

Mescid-i Aksa avlusunda çadır kurmak için hazırlanan onlarca insan, gençlerin elinde kablolar, caddelere, sokaklara, dükkanlara ve evlere asılacak kandiller ve tebessüm halinde koşuşturan insanlar. Bilin ki Ramazan ayı gelmiştir Kudüs’e.

Mescid-i Aksa’ya çıkan tüm sokaklar aydınlanırdı bir zamanlar. Bu yıl ise Kudüs’te ramazan geleneği olan ışıklandırma süsleri, İsrail'in Gazze’de aylardır gerçekleştirdiği soykırım/katliam nedeniyle asılamadı maalesef.

Müslüman memleketlere hep berekettir Ramazan ayı. Ramazan sofraları Mescid-i Aksa manzarası ile serilirdi yere Kudüs’te. İftar da tavuk, etli pirinç, ekmek, simit, humus, yoğurt, hurma. Çeşit çeşit şerbetler Tamır, Sus, Harrup süslerdi sofraları. En sevilen hamur tatlıları. Özellikle kadayıf (bizim kadayıftan farklı bir tatlı). Bu yıl ise acı ve gözyaşı ile serildi sofralara. Açık hava hapishanesine çevrilen Gazze’de kapılar yardımlara dahi kapandı. Gökyüzünden inen yardımlar ve yerden toplanan nimetlerle ayakta durmaya çalışıyorlar.  

Yüzbinlerce Müslüman teravih namazı için koşardı Mescid-i Aksa’ya. Serbestçe…

Bu yıl ise işgal altındaki Filistinliler, kapılarda İsrail askerlerinin izni ile geçebiliyor Mescid-i Aksa’ya. “Yarabbi bizi şehadetle rızıklandır” diye dua eden Müslümanlar belirli yaş aralığında ise kavuşabiliyordu teravih namazına. Yüzbinlerin sayısı on binlere düştü bu yıl.

Besmele ile açılan dükkanlar vardı. Serbestçe alışveriş yapan insanlar. Bugün ise yaşanan zulüm nedeniyle teker teker kapanmaya başladı dükkanlar.

Filistin halkının Ramazan ayındaki adetlerinden biri de aile reisinin veya aile üyelerinden birinin, akrabalarını iftar sofrasına davet etmesiydi. Mübarek ayda büyükler ziyaret edilir ve onlara hediyeler takdim edilirdi. Bugün ise akrabalar ya şehit oldu ya da göç edip gidiyor.

Bütün dünyanın gözleri önünde vahşete, soykırıma mahkûm olan Gazze… Ahlakın, insanlığın çiğnendiği Gazze. Alçaklığın tarihini yazsalar başrol oynayacak eli kanlı ülkeler. Tarih sizi asla unutmayacak…

Tarihten silinecek olan da Filistin halkını tarihten silmek isteyenler olacaktır.

Allah nurunu tamamlayacak, Mescid-i Aksa ve Filistin özgürlüğüne elbet kavuşacaktır…

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ziya GÜNDÜZ

Ziya GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Hüda par savaşa değil, seçime gidiyoruz! Ahmet Poyraz Dördüncü Kez Kazanabilir Mi? Türkiye’de Mehmetçik Neyse Gazze’de Hamas Odur! İsrail Kanlı Terör Karakoludur Ak Parti Yerel Seçimlerde Ne Yapmalı? Hüda Par’a Dost Tavsiyesi Hüda Par Siyasi Dengeleri Değiştirir HDP’nin Devamı Yeşil Sol Parti’nin Siyasi Sosyolojisi Ak Parti Çekmeköy’ün Yol Haritası Yeniden Refah Partisi’nin Siyasi Anlayışı Neden Önemli? Siyasette Örnek Bir Lider Zekeriya Yapıcıoğlu MHP ile Hüda Par anlaşabilir mi? BBP Çekmeköy’e Ne Oldu? Prof. Dr. Faruk Gürbüz ve İslam Kitabı Hakkında Eğitim Okulun Kapısında Başlar! Ümmet bilinci insanlığa hayat verir! Ahmet Poyraz ve Kültür Bilinci İslami Söylemi Olan Bir Parti HÜDA PAR Kütüphane Bilinci Alparslan Kuytul Ne Yapmaya Çalışıyor? İzdiham varsa edebiyat var demektir! Madun Konuşabilir mi? Kur’ân’ın Temel Konuları Kur’ân Hayattır İnsanlığı Yaşatır! İnsansız Dünyalar İnsansız Hayatlar! Vahye Göre Büyük Zulüm Uşak’ta eğitim çalışmaları umut verici! İbrahim Kalın Ve “Barbar Modern Medeni” Kitabına Dair Spor İstanbul Ve Yüzme Bilinci Teknoloji Kuşatmasında Geleceğimiz Eğitim bir ülkenin şah damarıdır! Büyük Hizmetlerin Adamı Binali Yıldırım Çok yönlü düşünemeyenler putlarını kıramazlar! Değişim Düşünceyle Birlikte Başlar Büyük yürüyüşler okumakla başlar! Türkiye’de okuma oranı düşük diyenler, Ne kadar okuyor? ABD firavun sistemine karşı, tek bilek, tek yürek, Tek ümmet olma vakti! Hayata Dair, Hayati Sorumluluklarımız Ilımlı İslâm ABD ve İsrail’in Müslümanları Esir Alma Projesidir! Türkiye Dergi Fuarı Ve Dergilerin Bilinç Yürüyüşü Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a Hizmeti Kadar Anlar Ümmete Sevdalı Bir Âlim Göçtü Dünyamızdan: Hasan Karakaya Okumak Allah’ın Emridir İslâm Milleti Olmak Bilinçli tercihler, bilinçli hayatlar! İslam Coğrafyasında Bütünlüğün ve Derinliği Kaybolması Teknoloji çağında, organik aile olmak! Vahşi İsrail’e Karşı Bir Kudüs Bilinci Oluşturmak Korsan devlet israil’in çirkin yüzünü anlatan kitaplar! 8.Uluslararası Dergi Fuarı Ve Dergilerin Önemi! Roger Garaudy Ve Yobazlıklar Hollanda İzlenimlerim… Doç. Dr. Recep Ardoğan’ın çalışmaları hakkında Sömürülmeye Müsait Olmak İşaret Yayınları Ve Kur’ân Kavramları Tarihin Taşrasında Yaşamak 28 şubat zindanlarda sürüyor! Hak Ve Batıl Mücadelesi Tek Bir Yoruma Kapanmak Darbeye Karşı Durmak Zulme Karşı Durmaktır! Bombanın Pimini Kim Çekti? Dikkat, Zihinsel Terör Var! Ne Olacak Müslümanların Hali?    
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA