DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ziya GÜNDÜZ
Ziya GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 02-04-2018 11:04

Okumak Allah’ın Emridir

Okumak, kutlu bir eylemdir. Okumak, Allah’ın bizzat tavsiyesidir.  Kendilerini Müslümanlığa, İslam’a nispet edenler,  “oku” emrine muhataptırlar. Okumaktan kasıt öğrenmek, düşünmek, akletmek ve hayatını ahlaki ilkeler doğrultusunda inşa etmektir. Okumak, vahyin ışığında hayata bakmaktır. Okumak, yerel bazda düşünmek değil, dünya çapında düşünmektir.  

Allah, Kur’an’da şöyle buyurmaktadır:

“Oku yaratan Rabbin adına,

İnsanı bir yumurta hücresinden yaratan!

Oku, çünkü Rabbin Sonsuz Kerem Sahibidir.

(İnsana) kalemi kullanmayı öğretendir.

İnsana bilmediğini belleten!” ( Alak, 96/1-5)

Okuyarak doğru bilgiye ulaşabiliriz. Okuyarak ufkumuzu düşünce dünyamızı zenginleştirebiliriz.  Okumak, hayata tek pencereden bakmak değildir. Tam aksine hayata birçok pencereden baka bilmektir, okumak.  Okuyan insan kendisini tek bir boyuta kapatmaz. Tek bir boyuta kapanarak okumak, okumak değildir. Okumak, gerçeğin farkında olmaktır.  

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte herkesin “okur- yazar” olduğu bir dönemde, kişinin en büyük sermayesi okumaktır.   Okumadan, gerçeğe hakikate ulaşamayız.  Okumak hakikate koşmaktır. Okumak,  hakikati doğru adreste bulmaktır.  Okumak, özgür olmaktır.

Okumak demek, modern diktatörlerin gündem budur buyurun bunları tartışın dayatmasına karşısında,   ben hür bir şahsiyetim diyerek buna karşı okuyarak, araştırarak kendi gayreti neticesinde bir kanaate varma işidir. Yani okuyan kişi gündem olan değil, gündemi belirleyen taraf olmaya yolundadır.    Okuyan kişi önüne gelen her bilgiye, olaya gelişmelere evet işte doğru olan budur demez.  Okuyan kişi her şeye önce şüphe ile bakar. Sonra doğruyu bulana kadar, okuma ve sorgulama eylemini sürdürür. 

Okumak, insanin zihnini düşüncesini daima canlı tutar. Okumak, insanı ilim irfan sahibi yapar.  Okumak, insanı kendine getirir. 

Okumak, insanı cahiliyye anlayışından ber taraf eder. Okuyan şahsiyet, okumayana daima galip gelir.

Allah (c.c.), Kur’an’da bu hakikati şöyle beyan eder:

"Hiç bilenler ile bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer, 39/9)

Okuyanla, okumayan, bilenle bilmeyen, iş yapanla yapmayan, oturanla koşan hiçbir zaman için bir olmaz. Bilmeyen toplumlar, bilen toplumlara boyun eğmek zorundadır. Köle olmamak için üçboyutlu okuma serüvenimizi sürdürmeliyiz. 

Oku medeniyetinin mensupları olman bizler; günlük bir gazete, haftada bir kitap, ayda bir dergiyi bitirmeyi kendimize görev kılmalıyız.

Herkes kendi evinde ciddi kitaplardan oluşan bir kitaplık oluşturmalıdır. Okumayı sadece diploma almak olarak algılamamalıyız. Okumayı uzun soluklu bir ilim irfan yürüyüşü olarak anlamalıyız.

Okumasak ne olur demeyin, okumazsak birileri çıkar canımıza okur.

Hayatı anlamlı kılmak için her zaman ve her yerde okumaya vakit ayırmalıyız.

Sevgi ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ziya GÜNDÜZ

Ziya GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Gazze’de Ramazan Hüda par savaşa değil, seçime gidiyoruz! Ahmet Poyraz Dördüncü Kez Kazanabilir Mi? Türkiye’de Mehmetçik Neyse Gazze’de Hamas Odur! İsrail Kanlı Terör Karakoludur Ak Parti Yerel Seçimlerde Ne Yapmalı? Hüda Par’a Dost Tavsiyesi Hüda Par Siyasi Dengeleri Değiştirir HDP’nin Devamı Yeşil Sol Parti’nin Siyasi Sosyolojisi Ak Parti Çekmeköy’ün Yol Haritası Yeniden Refah Partisi’nin Siyasi Anlayışı Neden Önemli? Siyasette Örnek Bir Lider Zekeriya Yapıcıoğlu MHP ile Hüda Par anlaşabilir mi? BBP Çekmeköy’e Ne Oldu? Prof. Dr. Faruk Gürbüz ve İslam Kitabı Hakkında Eğitim Okulun Kapısında Başlar! Ümmet bilinci insanlığa hayat verir! Ahmet Poyraz ve Kültür Bilinci İslami Söylemi Olan Bir Parti HÜDA PAR Kütüphane Bilinci Alparslan Kuytul Ne Yapmaya Çalışıyor? İzdiham varsa edebiyat var demektir! Madun Konuşabilir mi? Kur’ân’ın Temel Konuları Kur’ân Hayattır İnsanlığı Yaşatır! İnsansız Dünyalar İnsansız Hayatlar! Vahye Göre Büyük Zulüm Uşak’ta eğitim çalışmaları umut verici! İbrahim Kalın Ve “Barbar Modern Medeni” Kitabına Dair Spor İstanbul Ve Yüzme Bilinci Teknoloji Kuşatmasında Geleceğimiz Eğitim bir ülkenin şah damarıdır! Büyük Hizmetlerin Adamı Binali Yıldırım Çok yönlü düşünemeyenler putlarını kıramazlar! Değişim Düşünceyle Birlikte Başlar Büyük yürüyüşler okumakla başlar! Türkiye’de okuma oranı düşük diyenler, Ne kadar okuyor? ABD firavun sistemine karşı, tek bilek, tek yürek, Tek ümmet olma vakti! Hayata Dair, Hayati Sorumluluklarımız Ilımlı İslâm ABD ve İsrail’in Müslümanları Esir Alma Projesidir! Türkiye Dergi Fuarı Ve Dergilerin Bilinç Yürüyüşü Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a Hizmeti Kadar Anlar Ümmete Sevdalı Bir Âlim Göçtü Dünyamızdan: Hasan Karakaya İslâm Milleti Olmak Bilinçli tercihler, bilinçli hayatlar! İslam Coğrafyasında Bütünlüğün ve Derinliği Kaybolması Teknoloji çağında, organik aile olmak! Vahşi İsrail’e Karşı Bir Kudüs Bilinci Oluşturmak Korsan devlet israil’in çirkin yüzünü anlatan kitaplar! 8.Uluslararası Dergi Fuarı Ve Dergilerin Önemi! Roger Garaudy Ve Yobazlıklar Hollanda İzlenimlerim… Doç. Dr. Recep Ardoğan’ın çalışmaları hakkında Sömürülmeye Müsait Olmak İşaret Yayınları Ve Kur’ân Kavramları Tarihin Taşrasında Yaşamak 28 şubat zindanlarda sürüyor! Hak Ve Batıl Mücadelesi Tek Bir Yoruma Kapanmak Darbeye Karşı Durmak Zulme Karşı Durmaktır! Bombanın Pimini Kim Çekti? Dikkat, Zihinsel Terör Var! Ne Olacak Müslümanların Hali?    
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA