DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Denizay BÜYÜKDAĞ
Denizay BÜYÜKDAĞ
Giriş Tarihi : 22-06-2023 17:26

Okyanustaki Sır Ölüm Rms Titanic

Takvimler 1912 yılını gösterdiğinde İngiltere büyük bir gurur ve heyecan yaşıyordu. Yüzyıllar boyunca insanlığa kan, zulüm ve gözyaşı dışında teknoloji ve bilimi de getirdiklerine inanmış olsalar da zihinlerindeki kast sistemi ebediyete kadar yaşamaya mahkûm. Krallıklar ülkesi İngiltere her yeri sömürmeyi başardığı gibi zihinleri ve duyguları da abluka altına almayı başarıyordu. Kendisini süper güç ilan ediyor ve kâinata meydan okuyordu. Bu meydan okumayı yeniden ve daha güçlü haykırmak için bir gemi inşa etmeyi planladı. Sahip olduğu tüm teknolojiyi, bilimi kullanarak dönemin muhteşem denecek kadar büyük ve donanımlı buharlı gemisini yaptı. Geminin yapımı 26 ay sürdü.

İngiliz kafası kast sistemi ile çalışır. Bunu her yerde görmemiz mümkün. Nitekim yaptıkları gemide de her şey kast sistemine yani sınıfsal farklılıklara göre dizayn edilmişti. 1. 2. ve 3. sınıf gruplar için tasarlanan gemide 111 yıl önceki teknolojiyi düşünürsek spor salonundan berbere kadar her şey mevcuttu. 1. sınıflar için oldukça şık ve otantik mekânlar tasarlanırken 3. sınıflar için bir o kadar sade ve sıradan mekânlar yapılmıştı. Kütüphaneden sigara odasına şezlonglardan barlara kadar bir İngiliz’in keyfini çıkarması için ne gerekiyorsa mevcuttu. Fakat geminin bir de sorulara yol açan bir sloganı vardı.

Yolculuk için satılan biletlerin arkasında “Tanrının bile batıramayacağı gemi” yazıyordu. Bu meydan okuyuş İngilizlere büyük bir ders oldu. Geminin inşa edildiği yer Kuzey İrlanda’daki Belfast; Roma Katolikleri’nin yoğun yaşadığı yer olmasına rağmen onlara tepki amaçlı gemiye 390904 numarası verilmişti. Bu numaraların sudaki yansıması tersten okunduğunda NO POPE(PAPA YOKTUR) ifadesi ortaya çıkıyordu. Geminin adı ise muazzam ya da dev gibi anlamlara gelen TİTANİC’ti.

Her ne kadar bunların söylenti olduğu iddia edilse de İngilizler bu meydan okumanın suratlarına inen bir tokat olduğunu tüm dünyayla birlikte an be an izlediler.

111 yıl önce böyle büyük ve modern bir gemi inşa edip bu kadar fazla özgüven sahibi olan İngiltere; tarihinin en büyük dersini gece yarısı bir buz dağına çarparak bölünen ve okyanusun dondurucu sularına yavaş yavaş fakat ürkütücü bir şekilde teslim olan Titanic’in batışı ile öğrenmiş oldu. Belki ders aldı belki de almadı bilinmez ama süper güç olmadığı şüphesi İngilizlerin kalbine yerleşti.

İngiltere 111 yıldır bu sır perdesini aralayamadı, Titanic Felaketi’ni unutamadı; aklı, ruhu hep New Founland, Labrador yakınları, Kuzey Atlantik ve Atlas Okyanusu’nda kaldı.

Nitekim birkaç gün önce Titan adlı denizaltı da ruh ikizi Titanic’in yanına gitti. ABD merkezli Ocean Gate isimli firmaya ait denizaltı okyanusun derinliklerinde soğuk sulara gömüldü.

İngiltere’nin ders almadığı ve meydan okuduğu yerden ABD de vurulmuş oldu. Bu gizem daha birçok denizaltına kucak açacak gibi görünüyor.

Vesselam.

NELER SÖYLENDİ?
@
Denizay BÜYÜKDAĞ

Denizay BÜYÜKDAĞ

DİĞER YAZILARI Tarihine Küsmüş Millet
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
BİYOGRAFİ
SAMSUN
SAMSUN
RÖPORTAJLAR
SAMSUN
SAMSUN
ARŞİV ARAMA