Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
KÖŞE YAZISI

Osmanlı Dönemi Güzel Gelenekleri-2

Songül KARAMAN Songül KARAMAN Yazarın tüm yazıları
21-06-2022 11:54 2 dk okuma
Paylaş:

13:CERRE ÇIKMAK :Osmanlı Dönemi Ramazan geleneklerinden biridir .Medrese tatilleri o dönemde Üç Aylarda olurdu.Bu tatillerde seçilmiş talebeler hem kendi bilgilerini güçlendirmek hem de halkı dini konularda aydınlatmak için imparatorluğun farklı bölgelerine gönderilirlerdi.Buna Cerre Çıkma adı verilmekteydi .Günümüzde ki staj  uygulamasının benzeri bir uygulamaydı.Cerre anlam olarak kendine çekmek cezp etmek demektir.

14-KANDİL UÇURTMALARI :Teravih Namazı sonrası yapılan bir etkinlikti.Kandil uçurtmalarının iplerinin bir ucu minarelerin şerefelerine diğer ucu cami avlusunun  şerefeye karşı bir yerinde yer alan kısma  bağlanırdı .Uçurtmacı Teravihten sonra uçurtmayı uçurur ,seyirciler cami avlusuna birikerek izlemeye başlarlardı.Uçurtmacı o anda kandil ipini  avluya bağlı yere kadar salarmış .Seyredenler kandil kutusunun bir tarafına şeker vs koyarak uçurtmacıya hediye gönderirlermiş.

15-OSMANLIDA İSİM TESMİYESİ (AD KOYMA) :Çocuk doğduktan üç gün sonra adı konulurdu.Babası yahut dedesi abdest alır Besmele ile odaya girerek ad koyma merasimine  başlardı.Önce annenin hal ve hatırı sorulur,sonra kıbleye dönülüp diz çöküp oturulurdu.Çocuk kundaklı olarak kendisine verilir ,Besmele ile dizine koyar ve Allah a şükredip Peygamberimi s.a.v  salatı selam okunurdu .Çocuğun sağ kulağına Ezan ı Şerif okunup sonra konulacak isim üç defa söylenirdi .Üç kez de Kelime-i Şahadet telkin edilir tamamlanırdı.İsim Tesmiyesi bitince anneye saat yüzük vs bir hediye verilirdi.

16 –MAHYALAR:Günümüzde de devam eden bir Osmanlı geleneğidir.Günümüzde elektrik tesisatlar ile yapılan mahyalar o dönemlerde kandil kullanılarak zor şartlar altında yapılmaktaydı.Bu nedenle bir sanat olarak da anılmaktadır.Mahyacılar Ramazan Ayının her akşamı ayrı yazılar yazmak için uğraş verirlerdi.İftardan sonra yüzlerce kandilden oluşan mahyalar iki saat yanardı.

17-MERDİVENLER:Merdivenler kullanılırken belli kurallara dikkat edilirdi.Merdiven çıkarken beyler eşlerinin arkasından çıkarlardı.Bunun sebebi arkadan yabancı birinin çıkmasını önlemek ve düşme vs bir durum olursa yardımcı olmaktı.İnerken de beyler önden hanımlar arkadan inerlerdi

18-ÇİÇEKLER:Evlerin balkon ve pencere kenarına konulan çiçekler renklerine göre anlamlar taşımaktaydı.Bir evin önünde sarı çiçekler varsa ev sahibinin hasta olduğunu ifade eder ve geçenlerin gürültü çıkarmadan sessiz geçmesini sağlardı.Kırmızı çiçek varsa evde bekar genç kız olduğunu ifade eder sokaktan geçenlerin konuşmalarında dikkatli ve nazik olmaları beklenirdi.

19-KAHVEHANELER:Her mahallede mahalle halkına özel kahvehaneler bulunurdu.Bunun yanında gençlere özel kahvehanelerde bulunurdu.Aşçılar,arabacılar ,hamallar ,uşaklar vs gibi meslek gruplarının kahvehaneleri olurdu .Burada işsizler iş bulmak için beklerlerdi.Kahve sahibi bir meslek erbabı işçi, aramak için gelirde bekleyenlerden bazılarını seçer ve onlara kesil olurddu

 

 

 

 

 

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Songül KARAMAN — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

ahsap mobilyauluslararası evden eve nakliyat