Türkiye
Giriş Tarihi : 21-05-2012 11:54   Güncelleme : 21-05-2012 11:54

Bel fıtığında Ameliyat ne Zaman Gerekli

Kritere uymayan birine ameliyat yapılırsa bu yanlıştır.

Bel fıtığında Ameliyat ne Zaman Gerekli
Yaşam kalitesini azaltan bel ve boyun ağrılarının büyük çoğunluğu, duruş bozukluğu, aşırı kilo ve egzersiz alışkanlığının olmamasından kaynaklanıyor. Ağrının nedenlerinden biri olan fıtık probleminde ise hastaların sadece yüzde 17'si için ameliyat gerekiyor. Kişinin yüzünün acıyla kasılmasına neden olan, hareketlerini kısıtlayan bel ve boyun ağrılarından kurtulmak sanıldığından daha kolay. Öncelikle ağrının neden kaynaklandığını bulmak önemli. Bel ve boyun ağrılarının en önemli sebebi duruş bozukluğu. Omurgaya binen yükün eşit dağılması için dik durulması çok önemlidir.Fazla kilo ve egzersiz yapma alışkanlığının olmaması da ağrıların önemli nedenleri arasındadır.
 
Ancak yaşam kalitesini düşüren bel ve boyun ağrılarının nedenleri bunlarla sınırlı değil. Daha az karşılaşılmakla birlikte daha ciddi sayılan yedi önemli sebep var; fıtıklar, tümörler, omuriliğin veya omurganın çeşitli kistik hastalıkları, çeşitli kanamalar, kemik anomalileri, kemik kırıkları ve enfeksiyonlar. Ağrı, bu saydığımız nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa bunun tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerdir.Yani hasta ameliyatla iyileştirilir. Tedavide fizik tedavinin de yeri var, ameliyatın da. Ancak ikisinin kriterleri farklı. Kritere uymayan birine ameliyat yaparsan bu yanlış. Ama ameliyat olması gerekeni de fizik tedaviye yollarsan bu da vakit kaybıdır.
 
Tedavi yöntemini belirlemede esas unsur ağrının nedeni. Bunun belirlenmesi için öncelikle hastanın hikayesi dinleniyor ve ardından muayenesi yapılıyor. Radyolojik filmler çekiliyor, gerek görülürse tomografi ve MR çekimi yapılıyor. Ağrı, yukarıda sayılan yedi nedenden birine dayanmıyorsa, tedavide konservatif yöntemler izleniyor.
 
Konservatif tedavi, ilaç tedavisi, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri ve egzersiz programlarıdır. Hastaların büyük kısmı bu yöntemlerle iyileşir.
 
Kaynak: Prof.Dr. Necmettin Pamir - ensonhaber
adminadmin