Eğitim
Giriş Tarihi : 21-12-2013 18:15   Güncelleme : 21-12-2013 18:15

1071 KADIN İŞ HAYATINA KATILIYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2010 yılından itibaren bu konuya çok önem verdik ve son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu" diye konuştu.

1071 KADIN İŞ HAYATINA KATILIYOR
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve çok sayıda milletvekili, ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor'' sertifika töreni ile Keçiören Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) Binasının açılış törenine katıldı.
 
Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Emine Erdoğan'ın himayelerinde Keçiören Belediyesi, TOBB ve KOSGEB işbirliğinde gerçekleşen bu eğitim programının martta başlatıldığını hatırlatarak, 1071 kişinin eğitimlerini başarıyla tamamladıklarını ve bugün sertifikalarını almaya hak kazandıklarını söyledi.
 
Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli başarılara imza attığına işaret eden Ergün, bunlarla yetinilemeyeceğini, belirlenen hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlemek gerektiğini ifade etti.
 
Bu hedeflere ulaşmak için önümüzdeki 10 yıl boyunca yeni yatırımların yapılacağını ve yeni işletmelerin kurulacağını belirten Ergün, şunları kaydetti:
 
"Bu işletmelerin nitelikleri de artmış olacak. İşte biz girişimcilik eğitimlerini bu açıdan çok önemsiyoruz. Çok açık bir gerçek var. İş kurmak zor bir süreçtir ama işini devam ettirmek ondan daha zor bir süreçtir. Ülkemizdeki en önemli sıkıntılardan birisi de işletmelerimizin kısa ömürlü olmasıdır. Biz girişimcilik eğitimlerinden yararlanan işletmelerimizin bu açıdan çok daha başarılı ve uzun ömürlü olacaklarına inanıyoruz. Çünkü bunlar bilinçli işletmeler. Türkiye'de insanımızın kendi işini kurmaya yönelik muazzam bir heyecan taşıdığını gözlemliyoruz. Birçok insan toplumda. 'memur olayım, birisinin yanında çalışayım, iş bulayım' diye gayret eder ama şimdi anneler, kendileri bir iş kurmasalar bile çocuklarına, komşularının çocuklarına, 'niye kendi işini kurmayı düşünmüyorsun?' diye tavsiye etmesini de bilecekler. Çünkü girişimciliğin önemini ve değerini bu eğitimlerle kavramış oldular. Bu açıdan son derece önemli bir faaliyet yürütülmektedir."
 
"Son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu"
 
Nihat Ergün, özellikle son 11 yılda oluşan güven ve istikrar ortamı ile Türkiye'nin, herkes için bir "fırsatlar ülkesine" dönüşmüş olmasının, girişimcilik konusundaki arzuyu iyice artırdığına dikkati çekti.
 
Girişimci olmak isteyenlerin zorlandıkları 2 konuda, onlara KOSGEB aracılığıyla destek sağladıklarını anlatan Ergün, bunlardan ilkinin girişimcilik konusunda verilen eğitim, ikincisinin ise sermaye desteği olduğunu bildirdi.
 
KOSGEB'in yaklaşık 24 yıllık bir tarihi olduğuna işaret eden Ergün, "20 yıl boyunca, 2010'a kadar KOSGEB'de girişimcilik eğitimi alanların sayısı 6 bin civarında olmuştu. 2010 yılından itibaren bu konuya çok önem verdik ve son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu" diye konuştu.
 
Ergün, öte yandan KOSGEB'in girişimcilik destek programıyla birlikte, eğitimlerden yararlanıp sertifika alanların, 30 bin liraya kadar hibe ve 70 bin liraya kadar da faizsiz kredi alabilme imkanına sahip olduklarını söyledi.
 
Bu kredinin 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeli olduğunu aktaran Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"2010 yılından bugüne kadar eğitim alanlar arasından 10 bin vatandaşımız bu desteklerden yararlanarak işini kurdu. Bu 10 bin vatandaşımız hem iş arama sıkıntısından kurtuldu hem de yanında başkaları iş verdiler. Biz kadın girişimcilerimize bu konuda pozitif ayrımcılık yapıyoruz ve oransal olarak da bunu yüzde 10 daha fazla destekliyoruz. Bugüne kadar girişimcilik eğitiminden yararlananların da yarısı kadınlarımızdan oluşuyor. Bu, gerçekten mutluluk veren bir hadise. Bu programın açılışında kadınlarımıza, 'Sadece sertifika almayı hedeflemeyin. Çünkü sertifika sadece bir araç. En kısa sürede iş planınızı hazırlayıp, işinizi kurmak için KOSGEB'in kapısını bir kere daha çalın' demiştik. Allah'a şükür Türkiye eski Türkiye değil. Artık imkanlarımız, kaynaklarımız bol. Bu imkanları, bu kaynaklarımızı milletimizin menfaatine kullanmaya, onlara destek vermekte kullanmaya devam edeceğiz."
 
Emine Erdoğan ise konuşmasında Mart ayında başlattıkları ''1071 Girişimcilik Projesi'' kapsamında düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan hanımları kutladı.
 
İstanbul Üsküdar’da mütevazı bir hayır hareketi olarak başlattıkları TOGEM'in, adeta bir kartopu gibi büyüyerek kısa zamanda ülkenin dört bir yanına ulaştığını ifade eden Erdoğan, ''Bugün Türkiye’nin tamamını kucaklayan bir gönül hareketine dönüşen TOGEM’e kuruluşundan bugüne emeği geçen, katkısı olan herkesi kutluyorum'' dedi.
 
Keçiören TOGEM ’in faaliyetlerini halka halka genişleterek yoluna devam etmesinin heyecanlarını artırdığını belirten Erdoğan, yeni binasıyla Keçiören TOGEM'in önümüzdeki yıllarda çok daha büyük, çok daha kapsamlı çalışmalara, başarılara imza atacağına inanıldığını kaydetti.
 
Emine Erdoğan, 3 yıl önce Keçiören TOGEM'i kurarken belirledikleri hedefleri hatırlatarak, ''İlk hedefimiz dar gelirli, mağdur ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaktı. İkinci hedefimiz ise, çeşitli projeler geliştirerek ülkemizin, insanlarımızın gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olabilmekti'' diye konuştu.
 
''Umutları parayla, pulla ölçemezsiniz''
 
TOGEM'in, hayırseverlerle ihtiyaç sahibi aileler arasında bir köprü vazifesini bugüne kadar başarıyla yerine getirdiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
 
''Nerede bir ihtiyaç varsa TOGEM oraya koştu. Soğuklarda giyecek-yakacak, sofralarda gıda, okullarda kitap-defter oldu. Yeri geldi yoksul ailelerin evinde buzdolabı, yeri geldi bayramlarda çocuklarımıza harçlık oldu. Açtığı ana sınıflarıyla, desteklediği okullarla evlatlarımıza derslik oldu, yüreklerde sevgi tohumlarına dönüştü.
 
Küçücük bir çocuğun yüreğinde filizlenen geleceğine dair umutları parayla, pulla, istatistikle ölçemezsiniz. İhtiyacı olan bir aileye uzanan şefkat elinin takdirini yapacak hiçbir para birimi, ölçü birimi yoktur. Bunların değerini ancak kalbinizde, gönlünüzde, ruhunuzda hissedebilirsiniz.''
 
Bu anlayışla yola devam edildiği müddetçe mükafatların en güzeline, en makbulüne kavuşacaklarına inandıklarını ifade eden Erdoğan, ''Hiç şüphesiz bu mükafat, yardım elini uzattığımız insanların sadece ve sadece gönülden bir 'Allah razı olsun' demesidir; Allah’ın da yaptıklarımızdan razı olmasıdır'' dedi.
 
''Aile ekonomisine katkı sağlayabilecekleri bir kapı araladık''
 
Keçiören TOGEM olarak, 26 Mart 2013'te ''1071 Girişimcilik Projesi'' adıyla bir proje başlattıklarını da anımsatan Erdoğan, Ankara’nın tüm ilçelerini kapsayan projenin, KOSGEB, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Keçiören Belediyesi tarafından da desteklendiğini söyledi.
 
Emine Erdoğan, ''Aradan geçen 9 ayın ardından, projemizin ilk meyvelerini toplamaya başladığımıza şahitlik etmenin heyecanı içindeyim. Proje kapsamında, iki dönem halinde yürüttüğümüz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayan hanım kardeşlerimiz sertifika almaya hak kazandılar. Başlangıçta bin 71 hanım kardeşimize ulaşmak hedefiyle yola çıktığımız projemiz, bu sayıyı aştı ve toplam bin 214 kişiye ulaştı'' diye konuştu.
 
Bu eğitimle projeye katılan hanımlara kendi işlerini kurarak aile ekonomisine katkı sağlayabilecekleri bir kapı araladıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
 
''Eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alan hanım kardeşlerimiz, kendi işyerlerini açmak için KOSGEB’e başvurarak destek isteme imkanına sahip bulunuyorlar. KOSGEB tarafından projeleri kabul edilen hanım kardeşlerimize, 30 bin lira hibe desteği veriliyor. Ayrıca yine KOSGEB tarafından, bu kardeşlerimize 70 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanabiliyor.
 
Bu kardeşlerimizden 13’ünün şimdiden kendi işletmelerini açtığını, 6’sının da bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini öğrendim. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayı giderek artacak, hanım kardeşlerimiz işte burada örneklerine şahit olduğumuz becerilerini, üretkenliklerini, gayretlerini Ankara’ya ve tüm Türkiye’ye gösterecekler.''
 
Konuşmaların ardından, Emine Erdoğan katılımcılarla TOGEM'in yeni binasının açılış kurdelesini kesti. Proje kapsamında eğitim alan bazı kadınların sertifikalarını veren Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Keçiören TOGEM Başkanı Aydın'a berat takdim etti.
adminadmin