Genel
Giriş Tarihi : 18-12-2023 17:34

ANKARA Başkent Organize Sanayi Kandilli Ayetli Osmanlı Model Avize

2015 yılında ibadete açılan ve 2371 metrekare kullanım alanı sunan Başkent OSB Camisi, mimarisinde yenilikçi bir tavır sergilemektedir.

ANKARA Başkent Organize Sanayi Kandilli Ayetli Osmanlı Model Avize

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzyıllarca ibadete açık kalacak cami tamamlandı. Başkent OSB çalışanları ve ziyaretçilerine hizmet verecek cami hizmete açıldı. 13 Temmuz 2015 yılında TRT Haber’de canlı yayınlanarak dualarla Başkent OSB Camisi kapısını halka açtı. 14 Ağustos 2015’de cuma namazıyla ibatede açılan camiye ilgi yoğun oldu. Başkent OSB tüm yönetimi hazır bulundu.  Türkiye’nin tek kubbeli camilerinden olma özelliğini taşıyor.  Üç binden fazla kişinin aynı anda namaz kılabilmektedir. Caminin mimarisi estetik görünüme sahiptir. Cami, 2.300 metrekare kapalı, 2.300 metrekare avlusu olmak üzere toplam 4.648 metrekarelik alanı vardır. Caminin kubbesi 20 metre yükseklikte ve kubbeden cami avizesi asılmaktadır. 45 metrelik yüksekliğiyle de yüksek minareye sahip camiler arasındadır. Ankara Çayı kenarında bulunan caminin hizmete girmesiyle Başkent OSB çalışanları, ziyaretçileri ve bölge halkının önemli bir ihtiyacını yerine getiriyor.

Ankara Cami Avizeleri

2015 yılında ibadete açılan ve 2371 metrekare kullanım alanı sunan cami, mimarisinde yenilikçi bir tavır sergilemektedir. Değişen toplumsal ihtiyaçlara yönelik işlevsel mekâna sahiptir. Geleneksel ile günceli sentezleme çabasının başarılı bir örneğidir. Kubbesi 20 metre olan caminin merkezinde asılı olan avize Türkiye’nin ilk cami avize imalatçıları olan Üstün Avize tarafından tasarlanarak imal edilmiştir. Üstün Avize Kandilli Ayetli Osmanlı Model bir avize antik bir etkide cami için iç içe beş halka şeklinde projelendirilerek uygulanmıştır. Her halkada yer alan kandillerle aydınlatma güçlendirilmiştir. Her halkada motif kenarlı levha üzerinde yer alan ayetlerle bezenmiştir. Caminin sade dokusuna uyumlu olan avize caminin mimari yapısıyla uyum içerisindedir. Kandillerin üzerinde motifler yer almaktadır. Sablaj cam yüzeyinin kumlu yapısından dolayı avizede tozlanma kolay olmamaktadır. Cami avizesinin temizliği yüzeyi ve kullanılan malzemesi sebebiyle çok kolay yapılmaktadır. Avizede ampul değişimi yapılabilmesi için kolaylıklar sağlanmıştır. Çok kolay bir şekilde avizenin ampul değişimi yapılabilmektedir.

https://www.ustunavize.com/ankara-baskent-organize-sanayi-kandilli-ayetli-osmanli-model-avize-585

adminadmin