Sağlık
Giriş Tarihi : 23-02-2021 14:57   Güncelleme : 23-02-2021 14:57

Ayak mantarı nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak mantarı tedavisi gerçekleştirilmezse tırnağa yayılabilir daha ciddi enfeksiyona neden olabilir.

Ayak mantarı nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer ayak mantarı hastalığından şüpheleniyorsanız, cildiye doktoruna giderek ayak mantarı olup olmadığını teşhis ettirebilirsiniz. Ayak mantarı tedavisi ihmal edilmemelidir. Ayak mantarı çok ciddi bir deri hastalığıdır.

Peki nedir bu ayak mantarı? Ayak mantarı nedir sorusunun cevabı basitçe vücudun ayak bölgesinde mantar enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla ayak parmakları arasında gelişir. Bununla birlikte, ayak mantarı, ayağın üst yüzeyinde, yanında veya arkasında da oluşabilir. Toplumda son derece yaygın olan bu rahatsızlık hemen hemen her bireyin hayatında bir kez yaşadığı sağlık sorunlarından biridir.

Ayak mantarı başlangıçta cilt yüzeyinde kırmızı lekelere ve pullu bir görünüme neden olur. Bu durumun ardından ayaklarda içi su dolu keseler oluşur. Aşırı derecede kaşıntılı olan şişlikler iltihaplı bir görünüm geliştirebilir. Ayak tabanında kepek şeklinde kızarıklık olabilir.

Erken dönemde ilaçla kolaylıkla ayak mantarı tedavisi yapılabilir ve hastalığın tekrarlamasını önlemek için bazı önlemler alınması gerekebilir. Ayrıca verilen ilaçların aynı zamanda düzenli olarak kullanılması son derece önemlidir.

Ayak mantarı başka türlü sağlıklı olan kişilerde ciddi bir soruna yol açmasa da normalde kendiliğinden geçmez. Ayak mantarı tedavisi gerçekleştirilmezse tırnağa yayılabilir daha ciddi enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyon eller gibi cildin diğer bölgelerine yayılabilir, ancak bu nadiren olur.

Ayak Mantarı Tedavisi

Ayak mantarı tedavisi için birden fazla tedavi seçeneği vardır. Enfeksiyon hafifse (ciltte pullu beyaz lekeler veya çatlaklar var ama kızarıklık veya kaşıntı yoksa) ayak hijyenine özellikle dikkat etmelisiniz. Ayaklarınızı düzenli olarak yıkamalı ve özellikle ayak parmakları arasını iyice kurulamalısınız. Etkilenen bölgeye bir mantar önleyici krem sürerek çoraplarınıza ve ayakkabılarınıza mantar önleyici pudra dökebilirsiniz. Ayak mantarı tedavisi için reçetesiz satılan ilaçlar için alışveriş yaparken, klotrimazol, ekonazol, ketokonazol, mikonazol, naftifin, oksikonazol, sulkonazol, terbinafin veya terkonazol içeren ürünler tercih edilmelidir.

Reçetesiz satılan ilaçları iki hafta kullandıktan sonra herhangi bir iyileşme görmüyorsanız, enfeksiyon şiddetliyse (cilt kırmızı, kaşıntılı, soyulmuş veya kabarmışsa) veya şeker hastalığınız veya başka bir dolaşım sisteminiz varsa bir cildiye doktoruna danışmanızda fayda var demektir.

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/

adminadmin