Güncel
Giriş Tarihi : 04-12-2021 14:07   Güncelleme : 04-12-2021 14:56

Belediyeler başıboş köpeklere duyarsız!

Türkiye’de başıboş sokak köpeklerin saldırı haberlerine her gün bir yenisi eklenirken, petshop sahipleri ise belediyeleri işaret etti.

Belediyeler başıboş köpeklere duyarsız!

Hemen hemen her gün Türkiye’de başıboş köpek saldırısı olayları yaşanıyor. Milyonlarca başıboş köpek sokaklarda tehlike saçıyor, ölümlere neden oluyor. Petshop sahipleri ise vatandaşların mağdur olduğu başıboş köpek sorununa çözüm için belediyelerin harekete geçmesi gerektiğini söylüyor.

Yurt genelinde son dönemde başıboş köpeklerin sayısında ciddi oranda bir artış yaşandı. Aç kalınca saldırganlaşan ve asabileşen sokak köpekleri, vatandaşlar için büyük tehdit oluşturuyor. Başıboş köpek problemi için henüz bir çözüm bulunamazken daha büyük felaketlerin yaşanmaması adına acil ve kalıcı çözüm önerileri gerekiyor.

ONLARCA İNSAN VEFAT ETTİ

Kedi, köpek gibi evcil hayvanları alıp daha sonra sokağa terk edenler, bu sorunun ortaya çıkmasında başrolü çekiyor. Çoğu ağır yaralanmaya sebep olan saldırılarda masum onlarca vatandaş vefat ediyor. Diriliş Postası da başıboş köpek soruna çözüm aramak adına petshop sahiplerine ulaştı.

“EN BÜYÜK SORUMLULUK BELEDİYELERİN”

Bu konuda en büyük sorumluluğun belediyelere düştüğünü belirten petshop sahibi Tuğfan Sibilik, “Düzenli, disiplinli ve sürekli olarak köpeklere kısırlaştırma işlemi yapılması gerekiyor. Öncelikle bununla başlamak lazım. Belediyelerin hepsi biz bunları çok iyi yapıyoruz dese de halen sokak köpeklerinin yüzde 90’ı kısır değil.” diye konuştu. İnsanların bilinçlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Sibilik, “Belediyelerin veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sokak hayvanları üzerindeki sorumluluklarımızı, onlara nasıl davranmamız gerektiği ve nasıl beslememiz gerektiği gibi bilgileri verebilecekleri eğitim programları oluşturmaları gerekiyor. Bu eğitim sınıfları olmasa bile belediyeleri yapacağı afişler, dağıtacağı eğitim kitapçıkları bile etkili olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“HERKESE HAYVAN SATIŞI YAPILMAMALI”

Bir diğer petshop sahibi Çağrı Çemçem ise, “Barınaklarda genellikle pitbull, kangal ve Aksaray malaklısı kırması köpekler bulunuyor. Bu köpekler küpelendikten sonra sokağa salınıyor. Bunlar en saldırgan türler. Dışarıya çıkarıldığı zaman insanlara saldıran hayvanlar bunlar.” şeklinde konuştu. Sokaklarda bazen evcil hayvanların da görüldüğüne işaret eden Çemçem, bu konuda da hayvan satışı için belirli şartların belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Çemçem, “Hayvanların bilgisi olanlara satılması gerekiyor. Çünkü herkes hayvan sahibi olmaz. Araştırılıp ona göre verilmesi gerekiyor.” dedi.

‘YARADAN'IN EMANETİ GİBİ DAVRANMALIYIZ’

İnsanlar evcil hayvan aldıklarında kendilerinin malı olduklarını sandıklarını belirten petshop sahibi Levent Emre Şahin, “Günümüzdeki alışveriş çılgınlığı hayvanlar üzerinde de etkisini gösterdi. Ne yazık ki parayı veren istediği her şeyi alabileceğini sanıyor. Bütün hayvanları Yaradan’ın emaneti olarak görüp bu şekilde yaklaşırsak sorunda ortadan kalkar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diriliş Postası - Ebru Okanlar / Özel Haber

Recep YAZGANRecep YAZGAN