Bu uygulama ile okulların enerji verimliliğini artıran, çevreye duyarlı projeler geliştiren ve kaynakları verimli kullanan okullar "yeşil bayrak" ile tescil edilecek.
Bakanlık, çevre bilinci oluşturmak ve öğrencilerin doğaya saygı duymalarını sağlamak amacıyla çeşitli eğitim ve uygulamalar gerçekleştirecek. Bu kapsamda okullarda enerji verimliliği, su tasarrufu, atık yönetimi gibi alanlarda farkındalık çalışmaları yapılacak. Okul bahçelerinin daha çevreci bir görünüme kavuşturulması, hayvan sevgisi ve ağaç dikimi gibi projeler de bu çalışmalar arasında yer alacak.
MEB, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğretmenlere çevre bilinci eğitimi vermek için çeşitli projeler yürüttü. "Sürdürülebilir Yaşam İçin Eğitim Projesi" kapsamında 81 ilden öğretmenlere eğitim verildi ve bu öğretmenlerin kendi illerindeki diğer öğretmenlere eğitim vererek projeyi okullarında uygulamaları sağlandı.
Ayrıca, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile işbirliği içinde çeşitli doğa eğitim programları ve projeleri yürütüldü. Bu projeler arasında "Minik TEMA", "Yavru TEMA", "Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programları" ve "İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi" gibi önemli projeler yer aldı. Özellikle "İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi" ile 27 ilde 2 bin 699 çocuğa, "Ağaç Kardeşliği Projesi" ile 51 ilde 9 bin 622 çocuğa ulaşıldı.
MEB'in hedefi, öğrencilere çevre bilinci aşılayarak doğaya saygılı ve çevre dostu alışkanlıklar kazandırmak. Bu doğrultuda, yeni eğitim öğretim yılında okullarda yenilikçi projelerle çevre bilincinin artırılmasına yönelik çalışmaların artarak devam etmesi planlanıyor.