Dünya
Giriş Tarihi : 27-11-2023 15:02

Filistinli Esirlerin Sembolü Esra Al Caabis

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te, 2015 yılında Esrail kontrol noktasında otomobilindeki tüpün patlaması sonucu vücudunun yüzde 60'ı yanan ve bu sırada bir askerin yaralanması nedeniyle 11 yıl hapse mahkum edilen Filistinli Esra Al Caabis serbest bırakıldı.

Filistinli Esirlerin Sembolü Esra Al Caabis

İsrail ile Hamas arasında yapılan insani ara anlaşması cuma günü devreye girerken, dün gece saatlerinde anlaşma kapsamında 2. esir grupları serbest bırakıldı.

FİLİSTİNLİ MAHKUMUN EVİNE BASKIN DÜZENLEDİLER

Bir yandan Filistinli mahkumları serbest bırakan İsrail güçleri bir yandan evlerine baskın düzenliyor.

İsrail, gece saatlerinde de 8 yıl sonra serbest bırakılan Filistinli mahkum Esra Al Caabis'in evine baskın düzenledi. Geniş bir ekiple eve baskın düzenleyen Esrail güçleri, o sırada evin dışında bekleyen gazetecilere ve Esra’nın yakınlarına saldırarak evden uzaklaştırmaya çalıştı.

CAABİS, 11 YIL HAPSE MAHKUM EDİLMİŞTİ

Esra Al Caabis, kontrol noktasında arabasında bulunan gaz tüpünü patlatarak bir İsrailli polisi yaralamaktan 2015 yılında suçlu bulunmuş ve 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Patlamanın ardından yüzünde yanıklar oluşan ve birkaç parmağını kaybeden Esra Al Caabis'in resmi ise düzenlenen gösterilerde ve Filistinli mahkumların acılarını dile getirmek amacıyla sık sık kullanılıyor.

ESRA AL CAABİS KİMDİR?

Filistin toplumunda iyilik ve yardımseverliğiyle bilinen Esra Al Caabis, yaşadığı olay öncesi süreçte, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan yetimhanelere, kreşlere, hasta bakım evlerine ve hastanelere gider, palyaçoluk yapar, küçük çocukların yüzüne tebessüm ifadeleri çizer, insanları mutlu etmeye çalışırdı.

Filistinli 38 yaşındaki Esra Al Caabis, Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina beldesindeki bir yüksek okulda özel eğitim ve rehabilitasyon bölümünde 2. sınıf öğrencisiyken, Eriha dönüşünde, aracındaki tüpün patlaması sonucu vücudunun yüzde 60’ında birinci, ikinci ve üçüncü dereceden yanıklar oluştu.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Zaim kontrol noktası yakınında 11 Haziran 2015’te meydana gelen patlamada bir İsrail askeri de hafif yaralandı.

Ancak İsrail makamları, meydana gelen patlamayı, o dönem yaşanan olaylar çerçevesinde değerlendirerek ağır bir şekilde vücudu yanan Filistinli genç kadını, askeri kontrol noktasına saldırı düzenlemekle suçladı.

Evli ve bir çocuk annesi olan Ceabis, en son 7 Kasım 2016’da çıkarıldığı mahkemede, 11 yıl hapis ile yaralanan İsrail askerine ödenmek üzere 20 bin şekel (yaklaşık 5 bin 200 dolar) para cezasına çarptırıldı.

Esra Al Caabis olaydan önce 10 yaşındaki oğlu Mutesim’in Esrail tarafından Kudüs’te yaşayan Filistinlilere verilen Kudüs kimliğini alabilmesi için yaşadığı Eriha’daki, bazı eşyalarını Kudüs’ün Cebel el-Mukebbir bölgesindeki yeni evlerine taşıyordu.

Tutuklandıktan ancak 1 yıl dört ay sonra oğlu Mutesim’i görebilen Esra Al Caabis 'e, - işgal altındaki Batı Şeria kimliğini taşıdığı için oğluna konulan yasak nedeniyle- bir daha Mutesim'le görüşme izni verilmedi.

Esra Al Caabis, oğlu ile görüştürülmediği gibi aynı zamanda yeterli tedavi görmediği için kaldığı hapishanede hastalık ve büyük acılarla da boğuştu.

Kaynak: TGRT

 

adminadmin