Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-04-2024 19:17

İlkadım İlçe Sağlık Müdürlüğü İl Müftülüğünde kanser tarama eğitimi

Samsun İlkadım İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından oluşturulan “ Kanser Taramalarında İlkadım’ da Yanınızdayız” projesi kapsamında, Samsun İl Müftülüğü Personeline eğitim verildi.

İlkadım İlçe Sağlık Müdürlüğü İl Müftülüğünde kanser tarama eğitimi

Programda İlkadım İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Mustafa Kasapoğlu’nun taramalarının önemini vurgulamak amacıyla yaptığı konuşmanın ardından Kalın bağırsak kanseri taramasına uygun olan kişilere eğitim sonunda GGK kiti dağıtıldı.

İlkadım İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Mustafa Kasapoğlu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;

Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.

İlimizde, 2008 yılından bu yana kanser tarama programları yürütülmektedir. Bu programlar kapsamında taranabilir kanserler; rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanseridir. 30-65 yaş grubu arasındaki kadınlara rahim ağzı, 40-69 yaş grubu arasındaki kadınlara meme, 50-70 yaş grubu arasındaki kadınlara ve erkeklere ise kalın bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır.

Projemizin hedefleri;

Samsun ilinde tarama yöntemleri ile erken teşhisi mümkün olan rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanserlerinin KETEM, SHM ve İSM,TSM, ASM’ lerde ücretsiz olarak tarandığı konusunda farkındalık oluşturulması,

Eğitim verilen personelin kanser tarama programlarına katılımlarının sağlanması, bu kişilerin öğrendikleri bilgileri yakınlarına aktarmaları yoluyla çarpan etkisiyle daha fazla kişiye ulaşılarak, daha fazla kişinin tarama programlarına katılımının sağlanması,

İlkadım KETEM’ in yürüttüğü kanser tarama programlarına katılan, bu hizmetten yararlanan kişi sayısının artmasıyla bakanlıkça belirlenen hedef nüfusa daha fazla yaklaşılması,

Erken teşhis sayesinde erken tedavi imkânı sağlanan kişilerin, bu hastalık sürecini daha kısa ve daha sancısız atlatmasına katkıda bulunulmasıdır.

adminadmin