Ekonomi
Giriş Tarihi : 16-06-2020 16:11   Güncelleme : 16-06-2020 16:13

İstihdam Teşvik Paketinde 2. Dönem

Ekonomide normalleşme için çalışmalar başlamışken istihdam teşvik paketinin ikinci dönemi başlıyor.

İstihdam Teşvik Paketinde 2. Dönem

İŞTEN ÇIKARMALAR GEÇERSİZ SAYILACAK!

Bu süreçte 30 Eylül tarihine kadar cezayı da göze alıp işten çıkarma yapacak olan işverenin yaptığı bu hareket kabul edilmeyecek ve fesih geçersiz sayılacak.

Ekonomide normalleşme adımları atılırken bu süreç içerisinde artık hazırlanan İstihdam Kalkanı paketinin hayata geçirilmesine karar verildi.

Bu dönemde önceliğin istihdamı olmayan işten ayrılan kişilere verilmesi gerektiği belirtilirken aynı zamanda yeni istihdamın sağlanması ve insanların işe girmesine yardımcı olabilecekleri belirtildi.

Yeni dönemde işten çıkarma yasağının bir süre daha uzatılmasına ve 30 Eylül tarihine kadar işverenlerin iş akdini feshetmelerinin engellenmesine karar verildi. Daha önce mecburi olarak ücretsiz izne ayrılan ve ücretsiz izin desteği alan kişilerin de bu dönem içerisinde boyut değiştirerek normalleşme desteklerinden faydalanmalarına izin verilecek. Böylece bir yandan da yeniden çalışma hayatına dönmelerine imkan tanınacak.

 

PRİMLERİ DEVLET ÖDEYECEK

Şimdilerde mavi yakalı çalışanların tam zamanlı çalışmaya döndükleri işaret edildi. Ancak kısa çalışma ödeneği ikinci teşvik dönemi ile birlikte boyut değiştirecek ve bunun ardından salgın öncesi alınan ücretlere geri dönülecek. Devlet ise elini taşın altına koyarak verdiği desteklerle birlikte sigorta primlerini üstleneceğini açıkladı. Bu noktada ücret işveren tarafından verilirken primleri ise devlet karşılayacak. İşten çıkarma yasağı alınan tedbirler kapsamında 3 ay süreyle daha uzatılmış oldu.

Bunun yerine bazı işverenlerin 3 bin liralık para cezasını ödemeyi kabul ederek işten çıkarma yapabileceklerini gündeme taşıyor.

Ancak bu durumda 30 Eylül tarihine kadar iş akdinin sonlandırılması istenirse bu durum o tarihe kadar geçerli sayılmayacak.

Bu durumda fesih yasağı devam ederken ücretsiz izin desteğinin de ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. emlak365.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN