Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 28-12-2020 06:41   Güncelleme : 28-12-2020 06:41

Kanal İstanbul Niçin Gereklidir?

Kanal İstanbul Niçin Gereklidir?

Gemilerin sebep olduğu kazalardan ve bunun ne derece tehlikeli olduğundan bahsederek “Kanal İstanbul” projesinin önemli olduğunu onlarca yazımda dile getirmiştim. Faydası olmayacaktır lakin yine de vazifemi yapmış olmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı başta olmak üzere bazı yöneticilerin akıllarını başlarına almaları için bazı önemli hususları tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum.

Öncelikle Kanal İstanbul’un ekonomik olduğu kadar bir güvenlik meselesi olduğunu anlamak gerekiyor. Türkiye'nin Boğazlarından geçen yabancı gemileri durdurabilmesi, denetleyebilmesi çok önemlidir. Milyonlarca dolar gelir getirmesi bir tarafa 20 milyon insanın yaşadığı bu metropolün güvenliği söz konusudur.

Bu maksatla Türkiye'nin Boğazlarda yeniden hâkimiyetini ilan etmesi için doğal suyolu olan boğazlara alternatif kanallar açılması gerekiyor. Böylece gemilerin İstanbul Boğazı yerine Kanal İstanbul’a yönlendirilmesi mümkün hale gelecektir. Aksi takdirde alternatif bir suyolu olmadan; Montrö Anlaşmasına bir biçimde denetleme ve yönlendirme yapmak mümkün değildir.

Geçen yıl Beyrut’ta patlamaya neden olan 2750 ton amonyum nitrat, 6 sene önce İstanbul Boğazı’ndan geçmiş ve buraya gelmişti. Düşünün bakalım aynı sabotajı bir de Boğazda yapmış olsalardı ne denecekti?

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN