KAYUDER instagram sayfasında, “Kışın en güzel hediyesi, el emeğiyle üretilmiş özel ürünler! Samsunlu kadınların ürettiği birbirinden güzel ürünleri keşfetmek ve desteklemek için seni 19-21 Aralık tarihlerinde Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'a bekliyoruz. KAYUDER (Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği), KİKAP Samsun ve KİKAP Atakum Dernekleri ile Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen Kışa Merhaba! Alışveriş Şenliği'nde birbirinden değerli ürünler seni bekliyor. Ücretsiz katılımla gerçekleşecek etkinliğimizde hem alışveriş yapacak hem de kadın girişimcileri destekleyeceksin.” şeklinde tanıtımını yaptıkları 20 – 21 Aralık 2024 tarihleri arasında Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda düzenleyecekleri Kadın Emeği Festivali Kışa Merhaba Programını yapabilmek için tüzük mahiyetinde resmi internet sitelerine koydukları, KARADENİZ YENİ UFUKLAR DERNEĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TUTUM BELGESİ’nde değişiklik yaptı.
KAYUDER tutum belgesi adını verdikleri metni, “Örgüt içinde kadın ve LGBTİ+'ların haklar, sorumluluklar ve fırsatlardan eşit faydalanmalarına olanak sağlayacak araçlar geliştirir, kurul ve komisyonlar oluşturur…” cümlesindeki LGBT ifadesini, “…özel ihtiyaç sahibi gruplar…”, “… kırılgan gruplar…” şeklinde değiştirdi.
https://www.karadenizyeniufuklar.org.tr/ internet sitesinde daha önce yer alan KARADENİZ YENİ UFUKLAR DERNEĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TUTUM BELGESİ’nin 3 ve 4. maddeleri şu şekildeydi;
“3. Dernek yürüttüğü ve bir parçası olduğu her türlü araştırma, proje, eğitim ve faaliyette, çıkardığı basılı yayın, elektronik yayın, belgesel film, radyo ve televizyon programları gibi her türlü bilimsel toplantı, konferans, seminer ve benzeri çalışmalarında kadınların ve LGBT+’ların varlığının görünürlüğünün, etkinliğinin, kaynaklara erişiminin ve kararlara katılımının sağlanmasına öncelik verir. Örgüt içinde kadınların ve LGBT+’ların haklar, sorumluluklar ve fırsatlardan eşit faydalanmalarına olanak sağlayacak araçlar geliştirir, kurul ve komisyonlar oluşturur ya da oluşmasına destek olur, özel önlem politikaları (pozitif ayrımcı politikalar) hayata geçirir.
4. İletişim faaliyetlerinde ve tüm iletişim araçlarında kadın ve LBT+’ların güçlenmesini sağlayacak bir dil kullanır, daha fazla kadın ve LGBT+’ların tarih ve sosyal bilimlerde aktif hale gelmesini teşvik eder….”
KAYUDER’in, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ortak faaliyet yapabilmek için tüzük mahiyetinde yayınladıkları tutum belgesi, yapılan değişikliklerden sonra şu hale getirildi;
“…Bu doğrultuda KAYUDER; toplumsal yaşamın her alanında temel bir sorun olarak karşımıza çıkan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için aktif bir rol oynamaya kararlıdır.
Bu amaç doğrultusunda, derneğimiz bünyesinde eşitlikçi bir "iklim" yaratmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir anlayışı hayata geçirmeyi ve aşağıdaki faaliyetleri yapmayı taahhüt eder.
1. Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) başta olmak üzere bu çerçevede hazırlanmış ulusal ve uluslararası mevzuatın doğrultusunda;
Cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, yaş, sınıf, göçmen ya da mülteci statüsü, medeni hal, etnik köken, engellilik vb. temelli ayrımcılıkların karşısında durur, bu ayrımcılıkların önlenmesi için toplumda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunur.
2. Toplumsal cinsiyetin çok katmanlı ve kesişimsel boyutunu göz önünde bulunduran bilimsel bir yaklaşımı temel alır.
3. Dernek yürüttüğü ve bir parçası olduğu her türlü araştırma, proje, eğitim ve faaliyette, çıkardığı basılı yayın, elektronik yayın, belgesel film, radyo ve televizyon programları gibi her türlü bilimsel toplantı, konferans, seminer ve benzeri çalışmalarında kadınların ve özel ihtiyaç sahibi grupların görünürlüğünün, etkinliğinin, kaynaklara erişiminin ve kararlara katılımının sağlanmasına öncelik verir.
Örgüt içinde kadınların ve kırılgan grupların haklar, sorumluluklar ve fırsatlardan eşit faydalanmalarına olanak sağlayacak araçlar geliştirir, kurul ve komisyonlar oluşturur ya da oluşmasına destek olur, özel önlem politikaları (pozitif ayrımcı politikalar) hayata geçirir.
4. İletişim faaliyetlerinde ve tüm iletişim araçlarında kadın ve özel ihtiyaç sahibi kırılgan grupların güçlenmesini sağlayacak bir dil kullanır, daha fazla kadının tarih ve sosyal bilimlerde aktif hale gelmesini teşvik eder….”
KAYUDER LGBT İFADESİNİ NEDEN ÇIKARDI
Derneğin internet sitesinde yayımlanan tutum belgesinin, LGBT+ haklarına yönelik ifadeleri barındıran bölümleri kaldırılarak yerine "özel ihtiyaç sahibi gruplar" ve "kırılgan gruplar" ifadelerine yer vermesinin gerçek kimliğini gizledikleri şeklinde yorumlanıyor.
KAYUDER'in, Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 19-21 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği şenlik, kadın girişimcilerin el emeği ürünlerini sergilemesi görünümü altında daha fazla kitlelere ulaşmayı hedeflediği düşünülüyor.
İddialara göre, dernek söz konusu değişikliği Samsun Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapabilmek için gerçekleştirdi.
KAYUDER LGBT+ ifadelerini belgelerinden çıkararak sürdürdüğü Kadın Emeği Festivali Kışa Merhaba Programı hazırlıklarını tartışmaların gölgesinde devam ettiriyor.