Türkiye genelindeki sadece Fen ve Anadolu Liselerinde 10.000 öğrencinin katıldığı kurslarda 7 hafta süren Osmanlı Türkçesi eğitimi verildi. Yarışmaya 460 okul katılım sağladı. Yarışmaya katılım sağlayan okullarda ‘’Neden Osmanlıca Öğrenmeliyim?’’ konulu seminerler verildi. Seminerlere yaklaşık 20.000 öğrenci katılım sağladı. Bu okullarda gönüllü öğretmenlerimiz ‘Neden Osmanlıca’ isimli sunumu gençlerimiz ile buluşturdular. Bu gençlerden yaklaşık 10.000’i yarışmaya dahil oldu.
İki aşamalı yapılan yarışmanın birincisi çevrimiçi olarak uygulandı. Bu sınavın sonucunda ilk 10’a giren öğrencilerimiz İstanbul’da Emin Saraç Kültür Merkezi’nde Milli Eğitim Bakanı Sn. Yusuf Tekin’in katılımıyla yüz yüze sınava tabi tutuldular. Yarışmada dereceye giren öğrenciler Milli Eğitim Bakanımız Sn. Yusuf Tekin’in elinden hediyelerini almış oldular.
Ayrıca Samsun’da projeye devamlılık gösteren tüm öğrencilerimize çeşitli hediyeler takdim edildi. Ayrıca Samsun’da ilk beşe giren öğrencilerimize hediyelerini bulundukları okullarda Hayrat Vakfı Samsun Temsilciliği olarak takdim edidi.
1. Olan öğrencimiz Çarşamba Fen Lisesinden Burak Emre Yılmaz-5000 TL
2. Olan öğrencimiz Canik Fen Lisesinden Yavuz Kutay Demir-4000 TL
3. Olan öğrencimiz Canik Fen Lisesinden Ömer Harunoğlu-3000 TL
4. Olan öğrencimiz Çarşamba Fen Lisesinden Şebnem Özel-2000 TL
5. Olan öğrencimiz Aziz Atik Fen Lisesinden-1000 TL kazanmış oldular.
Ödül törenlerinde kısa bir konuşma yapan Hayrat vakfı Samsun Temsilcisi Ali Hüsrev Yağız “kaybedeni olmayan bu yarışmaya katılan tüm gençlerimizi tebrik ediyorum. Osmanlıca ya da Osmanlı Türkçesi, sadece bir alfabe meselesi değil; geçmişimizle, köklerimizle, medeniyetimizle aramızda bir köprüdür.
Düşünelim, yüzlerce yıl boyunca ecdadımızın kaleme aldığı matematik, astronomi, tıp, sanat, coğrafya, tarih vb. eserleri, fermanları, mektupları, şiirleri, hatıraları…Bugün elimizde ama içindeki dünyaya maalesef giremiyoruz. Oysa bunlar bizim mirasımız, bizim hafızamız! Eğer bir millet hafızasını kaybederse, geçmişinden koparsa o zaman kimliğini, benliğini hatta ve hatta inancını da kaybeder. Bugün bir İngiliz 1500-1600 lü yıllarda Shakespeare’in yazdığı bir eseri kolayca anlayabilirken bizler maalesef dedelerimizden bize intikal etmiş olan muhteşem eserlerimize bir yabancı kadar uzağız. Bunun en güzel örneklerinden biri de Avrupa kıtasındaki soydaş toplulukların önemli bir bölümünün dilleriyle bağları kopunca nasıl slavlaştıklarını da hepimiz çok iyi biliyoruz.
Eskiler ne güzel söylemiş. ‘Köküne küs ağaç yeşermez.’ Osmanlıca bizim kökümüzdür. Bu dili öğrenmek sadece harfleri tanımak değil; bir medeniyetin ruhunu, kültürünü, düşünce yapısını kavramaktır. Bizi biz yapan değerleri, ecdadımızın dünyaya nasıl baktığını anlamaktır. Geçmişimize sırt çevirirsek geleceğimizi de sağlam inşa edemeyiz.
İşte tam bu noktada Hayrat Vakfı olarak, Genç Hayrat olarak köküne küs nesiller yetişmesin diye mücadele ediyoruz. Bu mücadelede kurumsal bir hüviyet olarak yarım asrı geride bırakırken kuruluş değerlerimizden ve ilkelerimizden asla taviz vermeden istikamet üzere yolculuğumuza devam ediyoruz. Cenâb-ı Hak bu istikametten bizleri ayırmasın!
Bütün bunlarla beraber bu ve benzeri projelerimizde bizlere destek veren başta Milli Eğitim Bakanlığımıza, Samsun Valimize, Samsun İl Milli Eğitim Müdürümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlerimize, okul müdürlerimize, çok kıymetli öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve Hayrat Vakfı’nın gönüllü öğretmenlerine teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.