Doğu ve Güneydoğu’dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri dinlenirken, İTTİHAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekir Şimşek’in sözleri tansiyonu yükseltti.
Devleti ve PKK’yı aynı anda eleştiren Şimşek’in ifadeleri, MHP ile DEM Parti’den sert tepki aldı. DEM Partili üyeler salonu terk etti, bazı CHP’liler de toplantıyı yarıda bıraktı.
KÜRTLERİN DİLİ İNKÂR EDİLDİ, PKK CAMİLERE SALDIRDI
Bekir Şimşek, devletin geçmişte yaptığı yanlışları “Kürtlerin yok sayılması, anadilin inkârı, dağlara ‘Ya sev ya terk et’ yazılması” sözleriyle sıraladı. PKK’yı da sert şekilde eleştiren Şimşek, “Devlet adına kimi yapıların devletin gücünü, imkanlarını göz önüne alarak yanlışlar yaptığını biz biliyoruz.
Ama aynı zamanda Kürt halkı adına ortaya çıktığını iddia eden PKK’nin de aslında Kürt halkı adına değil, tam tersine Kürtlere büyük zararlar verdiğini de biliyoruz. Dolayısıyla gerek devlet adına devletin imkanlarını kullanarak istimar eden ve yanlışlar yapanlar olsun gerekse Kürt halkı adına ortaya çıkıp bir mücadele içerisine giren yapılar olsun ikisi de kime zarar ver vermiştir?
Kürtleri ve Türkleri ayakta tutan o sağlam binaya zarar vermiştir. Ben burada iddia ile söylüyorum. Evet, devlet adına büyük yanlışlar yapıldı, Kürtlerin yok sayılması, tehcire zorlanması, dillerinin inkar edilmesi, Kürtlerin de aslında Türk olduğu gibi gibi…
Bölgenin dağlarına taşlarına ‘ya sev ya terk et’, her sabah okullarda çocuklara ‘Varlığım Türk varlığına armağan olsun’ gibi maalesef yanlışlarla bir fitneye sebebiyet verildi. Fakat PKK gerçekten hiçbir zaman bu Kürtler adına bir iş yapmamıştır.
PKK devletin polisiyle, askeriyle ne kadar bir çatışma içerisine girmişse bir o kadar da Kürt halkına belki daha büyük zararlar vermiştir. Bu bir hakikattir. Sanki burada PKK bütün Kürt halkının gerçek temsilcisiymiş gibi eğer bir iş yapılacaksa bu yanlıştır.” dedi.
Askeri, polisi ve PKK’yı şiddet ve işkenceyle suçlayan Şimşek’in çıkışı komisyon tutanaklarına gerilimli anlar olarak geçti.
MHP VE DEM PARTİ’DEN SERT KARŞILIK
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Sizi buraya askere, polise, devlete hakaret edin diye çağırmadık” çıkışında bulundu. DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç ise, “Bu dille barış yapılabilir mi? Siz kandan besleniyorsunuz” dedi.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de Şimşek’i geçmişteki davaları hatırlatarak hedef aldı. Tepkiler üzerine DEM Partililer topluca toplantıyı terk etti.
DİLE DİKKAT EDİLMELİ
Gerginlik tırmanırken Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş araya girdi. “Herkes görüşünü savunabilir ama kullanılan dile dikkat edilmeli” diyerek taraflara itidal çağrısı yaptı. DEM Partililer, Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi’nin konuşmasına geçildiğinde salona geri döndü.
Toplumsal barış için öneriler
Toplantıda GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, anayasal vatandaşlık ve anadil serbestisi talebini dile getirdi. Anadolu Güvenlik Korucuları Konfederasyonu Başkanı Orhan Kandemir, korucuların süreçte hedef haline gelebileceğini belirtti. Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, “hain” ilan edilen şahsiyetlerin itibarlarının iade edilmesini, anadilde yayın ve isimlerin yasal güvenceye alınmasını istedi. Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu temsilcisi Abdullah Sağır ise Kürtçe vaaz talebinde bulundu, “Hatalarla yüzleşip özür dilenmeli” dedi.
















































































































































































































