Yetişkinlerde çocuklara göre daha ağır seyreden hastalıktan korunmak için kişisel hijyen, öpüşme ve yakın temastan kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor.
GRİP GİBİ ORTAYA ÇIKIYOR
Dünya genelindeki EBV enfeksiyonlarının çoğu zaman belirtisiz seyrettiğini aktaran Dr. Tunç “Ancak belirtilerin görüldüğü vakalarda tipik özellikler arasında ateş, hâlsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bademcik ve lenf bezlerinin şişmesi ile döküntü bulunur. Bazı vakalarda Guillain-Barre sendromu, yüz ve diğer kranial sinir felçleri gibi nörolojik tutulum olabilmektedir. Bazı hastalarda dalak büyümesi olabilir. Birçok vaka hafif seyreder ve minimum tedavi ile kolayca çözülür” değerlendirmesini yaptı.
KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Yakın temas, öpüşme ve sık kucaklaşmanın sebep olduğu bu virüsün başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartabildiğini aktaran Dr. Tunç, “EBV birçok kanser türü ile ilintili bulunmuştur ancak bu hasta grubu daha çok HIV ile enfekte kişiler ve organ nakli yapılan hastalar gibi bağışıklığı ileri derecede baskılanmış olan hastalardan oluşmaktadır. En çok ilişkili olduğu kanser çeşitleri Burkitt lenfoma türlerinden üst yutak kanseri, yumuşak doku kanseri ile mide kanseridir. Çoğu insan EBV ile enfekte olmasına rağmen, bu kanser türlerinin sadece küçük bir yüzdesi EBV enfeksiyonu sonucunda gelişir” dedi. Yapılan çalışmalar EBV’nin ‘multiple skleroz’a yol açtığını da kanıtlıyor. Bilim dünyası EBV’ye karşı geliştirilecek aşı için de önemli ilerlemeler kaydetmiş durumda.