Güncel
Giriş Tarihi : 21-02-2014 17:25   Güncelleme : 21-02-2014 17:25

ÖYM'LER KALKIYOR, TUTUKLULUK SÜRELERİ KISALIYOR

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluk sürelerini 10 yıldan 5 yıla indiren, dinlemelere sınırlama getiren, tutukluluk ve göz altılarda "somut delil" aranmasını zorunlu hale getiren, "yargı paketi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ÖYM'LER KALKIYOR, TUTUKLULUK SÜRELERİ KISALIYOR
Özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluk sürelerini 10 yıldan 5 yıla indiren, dinlemelere sınırlama getiren, tutukluluk ve göz altılarda "somut delil" aranmasını zorunlu hale getiren, "yargı paketi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, 14,5 saatlik maratonun ardından iki bölüm halinde görüştüğü "yargı paketini" kabul etti.

Buna göre, özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor. Burada devam eden dosyalar, bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. Bu mahkemelerce verilip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında veya Yargıtay'ın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine devam edilecek.

Kaldırılan ÖYM'lere ait arşiv emanet ve evrak ve dökümanlar, HSYK tarafından belirlenecek mahkemelere devredilecek.

Kolluk kuvvetleri ile ilgili yapılacak soruşturma izni HSYK tarafından verilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla; kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek hapis cezalarının alt sınırı artırılıyor. Kişisel verileri hukuka aykırı kaydedenlere verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan veya ele geçirenlere verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak.

Gözaltı ve tutuklama da artık zorlaşacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte; gözaltına almada ve tutuklamalarda "kesin şüphe" yerine "somut delillerin" aranması zorunlu olacak. Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılacak. Yakalanan kişi, bu sürede yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, aynı süre içinde yakalandığı yer adliyesinde, mevcut değilse en yakın adliyede kurulu sesli ve görüntülü iletişim sisteminin kullanılmasıyla, yetkili hakim veya mahkeme tarafından bu kişinin sorgusu yapılacak veya ifadesi alınacak.

Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma koruma tedbirinin uygulanabilmesi bakımından suçun işlendiğine ve belirtilen değerlerin bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphenin varlığı aranacak.

Hukuksuz dinlemelere de sınırlama getiriliyor.Telefon dinlemesine ilişkin süreler 6 aydan 3 aya indirilmektedir. Örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak sürenin müteaddit defalar uzatılmasına son verilirken, bu durumda en fazla 3 ay uzatılabilmesine imkan veriliyor.
adminadmin