Dünya
Giriş Tarihi : 22-11-2023 09:03

Rehine Takasında Anlaşma Sağlandı

Netanyahu, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini açıkladı.

Rehine Takasında Anlaşma Sağlandı

Netanyahu adeta soykırıma devam edeceklerini ilan ederek anlaşmanın İsrail'e savaşa devam etmek için hazırlanma imkanı tanıyacağını söyledi.

Başbakan Netanyahu, esir takası anlaşmasını ele almak üzere gerçekleştireceği kabine toplantısından önce basın açıklamasında, Gazze'de geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini söyledi.

İsrail’e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

İsrail hapishanelerinde 2000’den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail güçleri, 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

HAMAS’TAN AÇIKLAMA

Filistin direniş hareketi Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında 4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Katar ve Mısır’ın ara buluculuğundaki uzun müzakere süreci sonunda İsrail ile geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, “50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı”, bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Anlaşmaya göre, ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi’nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi’nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

“24 SAAT İÇİNDE DUYURULACAK”

Katar yönetimi, “İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın” ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı

BİR REHİNE ÖLDÜ

Tel Aviv tarafından bu açıklamaların yapıldığı sırada Filistin İslami Cihad Örgütü, bir İsrailli rehinenin öldüğünü duyurdu.

İslami Cihad’a bağlı Kudüs Tugayları ölen esiri daha önce insani sebeplerden dolayı bırakma isteklerini dile getirdiklerini ancak “İsrail'in oyalaması sonucu kadının hayatını kaybettiğini” ifade etti.

“ESİRLERİN BIRAKILMASINA PERŞEMBE BAŞLANACAK”

İsrailli bakanların Hamas’ın elindeki esirlerinin bir kısmının serbest bırakılmasına perşembe başlanacağına ilişkin bilgilendirildiği belirtildi.

Öte yandan İsrail’in Kanal 12 televizyonu da Başbakanlık Ofisinin serbest bırakılacak esirlerin ülkelerine getirilmesi süreci için 5 aşamalı bir süreç planladığını bildirdi.

Söz konusu aşamalara göre, ilk aşamada Hamas, esirleri Uluslarası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edecek ve onlardan da İsrail ordusu alacak.

Esirler daha sonra yetkililer tarafından ilk tıbbi kontrolden geçirilecek ve ardından aileleriyle görüşmek üzere İsrail genelindeki 5 izole tıp merkezinden birine götürülecek.

Son olarak da esirler, güvenlik yetkilileriyle “bilgilendirme” görüşmesinden geçecek.

adminadmin