Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 05-11-2013 12:53   Güncelleme : 05-11-2013 12:53

TAM GÜN SAĞLIK BAKANLIĞININ İŞİ DEĞİL

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)’nde düzenlenen Üniversite Hastaneleri Birliğinin 16. toplantısında, kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen, kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimlere muayenehane yasağı getiren düzenlemeye dikkati çekti.

TAM GÜN SAĞLIK BAKANLIĞININ İŞİ DEĞİL
Tasarının tekrar Meclis Genel Kurulundan çekildiğini bildiren Akan, şunları söyledi:
 
“Bu konu, Sağlık Bakanlığının hazırladığı Sağlık Bakanlığı ile ilgili kanunlarda yapılan değişiklik diye bir başlığın içerisinde geçiyor. Ben bunu şöyle yadırgıyorum. Biz yüksek öğretim kurumuyuz. Bizim kanunlarımızı, eğitimle ilgili bir birimin hazırlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu YÖK olmalı, belki MEB olmalıdır. Ama son dört yıldır en azından bizimle, yani üniversitelerle ilgili yasaları Sağlık Bakanlığı hazırlıyor ve Meclise sunuyor. Bu, şu anlayışı da ortaya koyuyor. Özellikle tıp mensubu akademisyenler yönetim tarafından hekim olarak görülüyor, bir akademisyen, öğretim üyesi olarak değil. Bir mühendisi bir hukukçuyu bir tarih bölümü üyesini, öğretim üyesini akademisyen olarak görüyor, ama tıp fakültesi öğretim üyesini niyeyse hekim olarak görüyor. Bizim en önemli handikapımız bu, ama buna biz de karar verebilmiş değiliz. Yani hocalar da kendisini daha çok hekim olarak görüyor.”
 
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, üniversite hastanelerinin sadece devlet kuruluşu olmadığını, 76 milyon insana hizmet ettiği için Türk milletinin en önemli kurumlarından olduğunu söyledi.
 
Son yıllarda üniversite sayısının arttığını, buna bağlı olarak tıp fakültelerinin de yaygınlaştığını anlatan Coş, şunları kaydetti:
 
“Araştırma ve uygulama hastanelerinin artmasıyla ortaya çok çeşitli sorunlar çıktı. Bazı üniversite hastanelerinde ölçek sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Yani hizmet ettiği alanın daraldığı hastanelerde verilen hizmetlerin maliyetleri artıyor, buna bağlı olarak da çeşitli sıkıntılar, sorunlar baş gösteriyor. 300-500 bin nüfuslu bir coğrafyaya hizmet veren üniversite hastaneleri var. O üniversite hastaneleri ancak 1 milyon nüfusa hizmet verirlerse işletme giderlerini rahatlıkla finanse edebilirler. Bu ölçek küçük olunca belirli servislerdeki sabit giderlerin yüksekliği nedeni ile bir takım mali sorunlarla karşılaşılabiliyorlar. Bir de mevzuatlardan kaynaklanan sorunlar var.”
 
 
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise birliğin sahipsizliği ortadan kaldırarak üniversite hastanelerinin sorunlarının artık ortak bir platformda tartışılmaya başlanmasını sağladığını belirterek, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda ciddi bir farkındalık ve ortak bir dil oluşturulduğunu dile getirdi.
 
Birçok sorunu ele aldıklarını, ancak bunların birçoğunda hâlâ alınacak önemli mesafaler ve kazanımların olabileceğini gözlemlediklerini anlatan Kibar, performans ödemeleri ve dağılımı, hastanelerin finans problemleri ve personel istihdamındaki problemlerin devam ettiğine dikkati çekti.
 
Bazı üniversitelerin rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve iki gün devam edecek toplantı, üniversite hastanelerine yönelik bazı konuların ele alındığı oturumlarla devam etti.
adminadmin