Ekonomi
Giriş Tarihi : 18-11-2013 13:27   Güncelleme : 18-11-2013 13:27

TARİHİN EN ÖNEMLİ TEŞVİK SİSTEMİNİ HAZIRLADIK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Teşvik sistemi, yatırımcı açısından gelmiş geçmiş en fazla destek veren, cömert ve başarılı teşvik sistemi" dedi.

TARİHİN EN ÖNEMLİ TEŞVİK SİSTEMİNİ HAZIRLADIK
Kurumsal finansman, vergi, yönetim danışmanlığı, muhasebe ve raporlama hizmetleri sunan Güncel&Laviale Grup'un Holiday Inn Hotel'de düzenlenen 15. kuruluş yıl dönümü yemeğinde konuşan Çağlayan, Türk firmasının, Fransız bir firmayla anlaşmasını çok önemsediğini, bunu ülkenin genel değişim seyrine bağlı olarak yeni Türkiye'nin faaliyetleri olarak değerlendirdiği söyledi.
 
Kendisinin de ticaretten siyasete girdiğini hatırlatan Çağlayan, iş hayatına başladığı dönemde muhasebeci çalıştırmayı, hatta defterlerini muhasebeciye tutturmayı bile masraf olarak gören bir anlayışın olduğunu anlattı. Sonraki zamanlarda belirli bir seviyeye gelen firmaların, kendi birimlerinde muhasebe departmanı kurmanın ötesinde yeminli mali müşavirlerle çalışmaya başladığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
 
"Güncel Grup ekibi, uluslararası bazda çalışan ve hizmet talep edenlere karşılık veren önemli bir döneme girdi. Mali analizler, şirketleri yönlendirme, ortaklıklara sevk etme konusundaki çalışmalarınız son derece önem arz ediyor. Birçok şirket sizlerin kararlarına, yönlendirmelerine göre hareket ediyor. Hatta politika yapanların, karar alıcıların sizlerden gelen raporlar çercevesinde tedbirler aldığını biliyoruz."
 
"Tarihin en önemli teşvik sistemini hazırladık"
 
Çağlayan, yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Teşvik sistemini ilk açıkladığımız zaman arkadaşlarımız masalardan dağılmıştı. Teşvik sistemi yatırımcı açısından gelmiş geçmiş en fazla destek veren, cömert ve başarılı teşvik sistemi. Geçmişteki teşvik politikalarını hep eleştirmiş biri olarak şunu söylüyorum, tarihin en önemli teşvik sistemini hazırladık. Amacımız bölgeler arası gelişmişlik faktörünü asgariye indirmek, gelir dağılımı adeletsizliğini azaltmak, cari açık meselesinde Türkiye'nin kaderini değiştirmek. Bunun için 43 ülkede, şehirlerde arkadaşlarım teşvik tanıtım toplantıları gerçekleştirdi. Binlece toplantıda yeni teşvik sistemini anlattım, yardım istediğim bir grup da sizin yapmış olduğunuz işi yapan kurum ve kuruluşların bir araya geldiği çatı örgütlerdi."
 
"Bugün 10 yıl sonrayı planlıyoruz"
 
Bakan Çağlayan, 2001 krizinin olduğu dönemde 10 dakika sonrasını göremediklerine işaret ederek, "10 gün sonra, 10 saat sonra ne olacağını bilmez durumdaydık, verdiğimiz teklifleri daha yoldayken revize etmek zorunda kalıyorduk. Yüksek enflasyon baskısının olduğu, kredi bulmanın zor ve yüksek maliyette olduğu, siyasi istikrarın koptuğu dönemde, Türkiye'de müteşebbis yarın ne olacağını bilmeden gözü kapalı iş yapmaya çalışıyordu. Bugün bırakın 10 gün sonrayı, 10 yıl sonrayı planlayan, programlayan ve 2023'te cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine getirecek bir Türkiye kurguluyoruz" ifadesini kullandı.
 
Ülkede 10 yıl önce ihracatın 36 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Çağlayan, bugün tek başına otomobil sektörünün 20 milyar doları aşan ihracata ulaştığını vurguladı.
 
Çağlayan, Türkiye'nin geçen yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini ve dünyada ihracatını en fazla arttıran 2. ülke olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye 152,5 milyar dolar mal ihracatı, yaklaşık 43,5 milyar dolar hizmet ihracatı ile neredeyse 10,5 yıl önceki GSMH'yı ihracat geliri olarak elde etti" diye konuştu. 2023'te ihracat hedefinin 500 milyar, milli gelir hedefinin 2 trilyon, kişi başı gelirin ise 25 bin doların üstü olduğunun altını çizen Çağlayan, "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır" dedi.
 
Günümüzde Türkiye'nin dünya ülkesi ve önemli bir uluslararası oyuncu olduğunu dile getiren Çağlayan, ülkenin Avrupa'nın en gelişmiş ekonomilerinde ne varsa, her birini kendi bünyesinde toplayan ve değerlendiren bir yapıya sahip olduğuna değindi. Türkiye'ye 2003 yılına kadar  gelen toplam uluslararası doğrudan yatırımın 14,6 milyar dolar olduğunu aktaran Çağlayan, son 10,5 yılda ülkede 131,5 milyon dolarlık doğrudan uluslararası yatırım yapıldığını kaydetti.
adminadmin