Bakanlar, uluslararası hukukun ihlal edilmesi halinde hesap sorulacağını belirtti.
40’tan Fazla Tekne Yola Çıktı
Hafta sonu Tunus’un Sidi Bu Said limanından ayrılan filoda 40’tan fazla tekne, bebek maması ve tıbbi malzemeler dahil insani yardımlarla Gazze’ye doğru ilerliyor. Filoda ayrıca Fransa, İtalya, Almanya, Arjantin ve Brezilya’dan parlamenterlerin de bulunduğu 300’den fazla katılımcı yer alıyor.
Uluslararası Hukuk Hatırlatması
Türkiye, İspanya, Kolombiya, Endonezya, İrlanda, Libya, Malezya, Maldivler, Meksika, Pakistan, Katar, Umman, Slovenya ve Güney Afrika’nın da imza attığı ortak bildiride, “Filoya karşı yasadışı veya şiddet içeren eylemlerin sorumluluğu olacaktır” denildi. Açıklamada, Gazze’ye insani yardım ulaştırma hedefinin uluslararası hukukla uyumlu olduğu vurgulandı.
İsrail’in Sessizliği
Gazze ablukasını kırmaya çalışan filolara geçmişte sık sık saldıran İsrail, bu kez Tunus’tan ayrılan gemilere yönelik insansız hava aracı saldırılarının sorumluluğunu üstlenmedi. Bu saldırılar nedeniyle filonun hareketi 11 gün ertelenmişti.
“Görev Amansız Ama Vazgeçmeyeceğiz”
Filonun en büyük gemisinde bulunan İrlandalı komedyen Tadhg Hickey, Middle East Eye’a yaptığı açıklamada, “Aksiliklere rağmen yola devam ediyoruz. Bugünün mesajı şu: Yolumuzdan şaşmadan, teknede, kırılmadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hukuk ve Kurtarma Gemileri Eşlik Ediyor
Filoya, uluslararası avukatları taşıyan bir hukuk gözlemci gemisi ile İtalya merkezli Lifesaver 2 adlı deniz kurtarma gemisi eşlik ediyor. Küresel Sumud Filosu Sözcüsü Bruno Gilga ise “Filistin halkının yanında olduğumuzu dünyaya ilan ediyoruz” dedi.














































































































































































































