Analiz
Giriş Tarihi : 18-06-2020 16:33   Güncelleme : 18-06-2020 16:42

Türkiye’nin İlk Fındık Çiftliği…

Ülkemizin fındık üretiminde dünya da önemli bir ülkedir. Toplam arazi büyüklüğümüz yaklaşık 750 bin hektar ve bu arazilerde üretim yapan çiftçi sayısı ise 500 bin civarındadır.

Türkiye’nin İlk Fındık Çiftliği…

Bu rakamlar içerisinde tarımın % 99 u geleneksel tarım standartları ile yapılmaktadır.

Oysa dünyada bizim ülkemiz haricinde fındık üretimi yapılan İtalya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde modern tarım teknikleri ile kurulmuş ve işletilen binlerce işletme ve çiftçi bulabilirsiniz.

Çiftliğimizin kurucusu, Trabzon Ticaret Borsası Eski Başkanı ve OKE Oltan Köleoğlu Enerji Gurubu ortağı rahmetli

Şükrü Güngör KÖLEOĞLU nun girişimleri ile ülkemizde de gelişmiş ülkelerdeki gibi bir fındık üretim çiftliği için 2015 yılında Samsun ilinin Bafra ilçesi Köseli köyünden 30 hektar tarım arazisinin alınması ile başlandı.

 

Şükrü bey, uzun yıllar fındık sanayiciliği yaparken, fındık ile ilgili problemlere farklı bir bakış açısı getirerek ‘’FINDIK TARIMINDA VERİM VE KALİTEYİ ARTIRMAK, YENİ BAHÇELER TESİS ETMEKLE OLUR’’ anlayışındaydı. Bu anlayış ile başladığımız fındık çiftliğimizin çalışmalarına, öncelikle fidan seçimi yaparak, gerekli fidanları tüpe almak sureti ile fidan hazırlığı yaptık. 16 bin Foşa (Yomra) çeşit i fındık fidanlarını tüpledik. Bu çalışma rakamsal olarak ülkemizde ilk kez yapılan tüplü fındıkfidanı çalışması olmuştur.

-Fındık türü; Yomra Sivrisi…

Çeşit neden Foşa (Yomra) diye sorulduğunda, bu çeşidi 5 yıl süre ile alanda gözlemledik. Sıfır rakımdan 1200 rakıma kadar dikilebilen bu çeşidin verimlilik, zararlılara karşı dayanıklılığı, ağaç yapısı, bahar soğuklarına karşı dayanıklılığı gibi birçok özelliğini gözlemlediğimiz de, diğer çeşitlerle arasında çok büyük bir fark görmemizden neden ile buna karar verdik. 

 

Fidan işlerimiz devam ederken, 1 yıla yakın bir sürede toprağı ıslah ederek çiftlik kuruluş çalışmalarına başladık. 60 cm toprağı alt üst ederek toprak havalandırılması ile daha sonra havalanan toprağın düzlenmesi ve düzeltilmesi işlemini tamamladık. Aynı sürede içerisinde 3040 metre beton direk, kafes ve dikenli tel uygulaması ile yaban hayatına karşı dikeceğimiz fidanlara önlem aldık. Daha sonra 7metre sıra arası ve 7 metre sıra üstü fidan dikim yerlerimizin hakim rüzgarlar hesap edilerek arazinin yöneyine göre GPS çalışması ile belirledik. Belirlenmiş olan fidan yerleri 55 Cm genişliğinde ve 60 Cm derinliğinde burgu makinası ile fidan çukurları açıldı. Çukur içerisinden çıkan toprak bir kenatda bırakılarak yüzey topraklarına 30 Kg. 3 yıllık yanmış hayvan gübresi, 20-20-20 kompoze gübre katkısı ile 5 bin adet dikim çukurlarını hazırladık.

-Fındık Ağaçları iki buçuk yaşında…

2016 sonu ve 2017 yılı başı itibarı ile dikim işlemlerini gerçekleştirdik. Dikimden bir yıl sonra dikim fidanının kesilmesi ve yeni sürgünden tek gövde ağaç oluşumunu ilgili budamalar yapılarak tamamlandı. Şu an ağaçlarımız  iki buçuk yaşındadır.  Bu işlemlerin sonrasında, fındık tarımında ilk kez damlama sulama kuruluş çalışmaları başlattık.

 

Arazimizin tamamını 16 parsele bölerek, 9 bin metre ana kanal ve 43 bin metre damlama borusu döşeyerek her ağacın altına su getirdik. Ağaç altına gelmiş sulara 4 memli damlama sulama simitleri yerleştirerek saat de 8 litre su ve gübre verebilme imkanı sağladık. Damlama sulama sistemini kontrol eden bilgisayar kontrollü ve tamamı otomatik sistemi kurduk. Arazide bulunan 16 vanamız otomotik olarak açılır ve kapanır. Bu sistem için de 4,5 metre elektirik kablosu kullandık.

 

-Makineli tarım…

Çiftlikte gübre ve tüm besin maddeleri otomatik sistem ile verilmektedir. Çiftliğimizde 1 adet 85 hp bahçe traktörümüz ile tüm çalışmalar makinalarla yapılmaktadır. Toprak üzerinde bulunan ve çapları 20 Cm e kadar büyüklükteki tarla taşları 1,5 yıllık bir çalışma ile kırılmış ve kum haline getirilerek, taşların içerisindeki zengin madenler de toprağa karıştırılmıştır. Kısaca çiftlikte, yapancı ot mücadelesi, zararlırla mücadele, besin uygulaması gibi birçok uygulama makinalarla yapılmaktadır.

 

Ayrıca ilk günden bu yana çiftliğimize lokal metoroloji istasyonu kurarak tüm hava olaylarını kayıt altına alıyor ve tüm çalışmalarımızı bu istasyon sayesinde yürütüyoruz. Bu istasyon sayesine toprağın 20-40 ve 60 Cm altındaki su nemini takip edebiliyor ve buna göre su programı yapıyor, yapraklar üzerindeki güneş ısısını da bu istasyonla ölçüp, ilaçlama programımızı da buna göre yapıyoruz.

 

-Hedef hektarda 4 ton, yani dekarda 400 KG…

Çiftliğimiz, kuruluşundan bu güne kadar geçen 5 yıllık süre içerisinde başta ekonomik harcamalar, tarımsal faaliyetler, su kullanımı, işçi özlük hakları gibi bir çok detaylı çalışmalarını kayıt altına alarak entegre yönetimi başarı ile uygulamaktadır. Hedefimiz birim alandan en yüksek verimi almanın yanında, yine birim alanda en az harcamayı yamaktır. Hedefimiz hektar da 4 ton fındık üretimi yapmaktır.

 

Tüm tarımsal çalışmalarımızı yaparken yaban ve doğal hayata gösterilecek en büyük saygıyı göstererek üretim yapmaktır. Tarım Bakanlığımızın İTU İyi Tarım Uygulaması programı ile Sürdürülebilir, izlenebilir ve görülebilir sertifikalı üretim yaparak, üreticiden tüketiciye kadar takibin sağlanmasına yardımcı olmaktır. Hasat, harman, kurutma ve depolama işlemleri de tam otomasyon sistemleri ile gerçekleşecektir.

Çiftliğimiz, Köseli köyünde tarımsal yatırımlarına başladığından bu güne kadar sosyal projelere de katkı vererek sorumluluğunu yerine getirmektedir.  

Recep YAZGANRecep YAZGAN