DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Muhammed Veysel AKKAYA
Muhammed Veysel AKKAYA
Giriş Tarihi : 17-08-2022 13:56

Allah’ın Seçkin Kulu Olmanın İşareti Kur’ân-I Kerîm’e Gönülden Kulak Vermektir

Tâhâ Sûresi 13. Âyetin düşündürdükleri

 

Allah Teâlâ mukaddes Tuvâ vadisinde Hz. Mûsâ’ya şöyle seslenmişti:

وَاَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحٰى

“Ben seni seçtim. Şimdi sana vahyolunacakları dinle!”

 Hz. Mûsâ o sırada yakınında bulunan bir kayaya yaslandı ve sakalı göğsüne değecek şekilde başını öne eğdi. Bütün dikkatiyle vahyi dinledi.

Müfessirler bu şekilde edeple vahyi dinlemek, ona gönülden gelerek tam kulak vermek gerektiği üzerinde dururlar. Allah Teâlâ edeple vahyi dinlemeyi övmüştür.

 

ÂYETİ ÜÇ YÖNTEMLE TEFEKKÜR EDELİM

1.        TAHSİS YÖNTEMİ

Bu âyetin tefsirinden de istifadeyle tefekkürde ilk yöntemimiz olan tahsis yapabiliriz. Tahsis yapmak demek, âyette bahsedilenlerden kedimize pay çıkarmak, ondan hissemize düşeni bulmaktır. Allah Teâlâ’nın burada bana ne söylediğine bakmaktır.

O halde Hz. Mûsâ ile kendi aramızda bir irtibat kurarsak şu soruyu sormamız konunun anlaşılmasına yardımcı olur.

-          Hz. Mûsâ’yı Allah seçtiğinden bahsediyor. Acaba benim de bir seçilmişliğim var mı?

Elbetteki bu sorunun cevabı hepimizin bildiği gibi, başat bütün insanlar içerisinden iman ehli olmakla seçilmiş olmamızdır.

Yine peygamberler içerisinden İki cihan güneşi Efendimiz’e (s.a.v) ümmet olmakla ayrı bir seçilmişliğimiz daha vardır.

Bu seçilmişlikleri artırabiliriz. O halde bu seçilmişliğimiz sebebiyle Kur’ân vahyine muhatap oluyoruz. Dolayısı ile âyeti bir de kendimiz açısından incelersek şu hisseyi alabiliriz:

“Allah beni iman ehli ve ümmet-i Muhammed olarak seçmiştir. O halde ben Kur’an vahyine cân u gönülden kulak vermeli, onu yaşamak için adabına uygun olarak iyi dinlemeliyim.”

 

2.        MEFHUM-İ MUHALİFİ YÖNTEMİ

Bu âyete bir de ikinci yöntemimiz olan mefhum-i muhâlifi yani âyetten anlaşılanın zıddı durumda olan kimseler açısından baktığımda şöyle bir sonuçla karşılaşırım: “Bazı kimseler iman ile seçilmiş olmadıkları için Kur’ân’ı asla dinlemezler.”

İman edenler içerisinde âyetten anlaşılanın zıddını düşündüğümde de şöyle düşünmek mümkündür: “Bazı mü’minler seçilmiş olduklarından gâfil oldukları için Kur’ân’a gereği gibi kulak vermezler, onun buyrukların dinleyip hayatlarına tatbik etmezler.” Demek ki, Kur’ân’a kulak verenler, onu cân u gönülden dinleyenler seçilmiş insanlardır. Bu cümleyi şu şekilde de kurabiliriz: Allah’ın seçtiği mü’minlerin en belirgin vasıflarından biri de kendilerine vahiy olarak gelen Kur’ân’a kulak vermeleri, onun buyruklarını yaşamak için âdâbına uygun bir şekilde dinleyip anlamaya çalışmaları, üzerinde tefekkür etmeleridir.

 

3.        DUÂ YÖNTEMİ

Üçüncü tefekkür yöntemimiz ise duâdır. Rasûlüllah Efendimiz bazı âyetlerin muhtevası ile duâ etmiştir. Bu âyet özelinde duâ edecek olursak şöyle diyebiliriz: “Ey Rabbim! beni iman ehli ve ümmet-i Muhammed olarak seçtiğin için Sana hamdolsun. Beni bu seçkinliğimin şuurunda olanlardan eyle. Senin gönderdiğin vahye gönülden kulak veren ve edep dairesi içinde dinleyip anlayarak yaşayanlardan eyle. Allah’ım beni gâfillerden olup, Kur’ân’dan uzak eyleme.”

NELER SÖYLENDİ?
@
Murat Özdemir 2 yıl önce
Kalemine yüreğine sağlık Veysel hocam .Rabbim bizleri de dinleyip anlayan anladığı ile amel eden Salih kulları zümresine ilhak eylesin.
Muhammed Veysel AKKAYA

Muhammed Veysel AKKAYA

DİĞER YAZILARI
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
BİYOGRAFİ
SAMSUN
SAMSUN
RÖPORTAJLAR
SAMSUN
SAMSUN
ARŞİV ARAMA