DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Emine AYDEMİR
Emine AYDEMİR
Giriş Tarihi : 23-12-2021 11:09

Alternatif Tıp Yazıları: Mizaçlar

Mizaç; doğuştan gelen özelliklerimiz, huy karakter olarak tanımlanmaktadır.  

 

Ancak mizaç sadece insanlara özgü değildir. Mevsimlerin, bitkilerin, hayvanların, gün içindeki zaman dilimlerinin, coğrafi bölgelerin, organlarımızın, canlı cansız akla gelen her varlığın mizacı vardır. 

 

Mizaçlar 4 gruba ayrılır. Bunlar; Toprak (Sevdavi Mizaç), Su (Balgami mizaç), Ateş (Safravi Mizaç) ve Hava (Demevi Mizaç) dır.  

 

Toprak; kuru, soğuktur. Sonbaharın mizacıdır. Bu mizaca sahip olan kişilerin genel özellikleri şöyledir; duygusal, kuru cilde sahip, çekingen hareket eden, az yiyen, bedeni soğuk, genelde üzgün ve düşünceli. 

 

Su; nemli, soğuktur. Kışın mizacıdır. Bu mizaca sahip kişiler; soğukkanlı, cilt beyaz, yavaş ve ağır hareket etme, tane tane yavaş konuşma, bedeni soğuk, uykusu ağır olanlardır. 

 

Ateş; kuru, sıcaktır ve Yazın mizacıdır. Bu mizaca sahip kişilerde genel özellikler; sinirlilik, cilt kuru, hızlı hareket eden, hızlı konuşan, beden sıcaklığı fazla. 

 

Hava; nemli, sıcaktır. İlkbaharın mizacıdır. Bu mizaca sahip kişilerin genel özellikleri; sıcakkanlı kişilik, hızlı ve güçlü hareket eden, uykuyu seven, bedeni sıcak. 

 

Yukarıda yazılanlar dışında da mizaçlara özgü birçok kişilik özellikleri vardır. Mizacımızı belirleyen unsurların başında şüphesiz anne babamızdan aldığımız genetik faktörler yer alır.  

 

Bununla birlikte bazı araştırmacılara göre; yaşadığımız coğrafya, doğum anımızda ki mevsim, doğum saatimiz de etkilidir. Örneğin yaz ayında dünyaya gelen çocukların genellikle çok haylaz ve yerlerinde duramadıkları, enerjilerinin fazlalığı gözlenmiştir (Ateş mizaç). 

 

Mizaca etki eden faktörler arasında yaşta önemlidir. Örneğin ergenlik döneminde Ateş mizaç ön planda iken, yaşlılıkta toprak mizaca kayma olur.  

Bir diğer önemli konu da kişinin ruhsal durumudur. Mesela uzun süreli üzüntü, hüzün, mutsuzluk bedeni soğutur ve soğuk mizaçlara kayma olabilir, böyle bir durumda, uygun beslenme programları ve tedavilerle, kişinin asıl mizacına dönmesi sağlanmalıdır. 

 

Sağlıklı Beslenmede mizaç günümüzde oldukça popülerdir. Ateş mizaçlılar kuru sıcak oldukları için bedenlerinin ihtiyacı nemli soğuk yiyeceklerdir.

Nemli soğuk yiyeceklere birkaç örnek; Yoğurt, ayran, balık çeşitleri, kabak, domates, yeşil zeytin, elma, portakal, kuru kayısı verilebilir.

 

Hava mizaçlılar; kuru soğuk mizaçlı gıdaları beslenmelerinde ön sıraya yerleştirmelilerdir. Limon, erik, kereviz, brokoli,  dana eti, turp, keçi sütü, yulaf, mısır, ıspanak gibi.

 

Toprak mizaçlılar; nemli sıcak gıdalara önem vermelidir. Siyah kuru üzüm, ceviz, kiraz, incir, havuç, yeşil mercimek, kuzu eti, bal, bulgur, tereyağı gibi.

 

Su mizaçlılar; kuru sıcak yiyeceklerle beslenmelidir. Kuru incir, soğan, sarımsak, maydanoz, siyah zeytin, ayva,  kırmızı mercimek, nohut gibi.

 

Sağlıkla Kalın..

Emine Aydemir

Kaynak: Ersin Çubuk

Ek alanı

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA