DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 01-04-2017 08:32

Altın Ekmek

Bir zamanlar bir efsaneden bahsedilirdi. Altın Şehir! Hani yüzlerce insanın onu bulmak için yollara döküldüğü ama bir türlü bulunamayan, var olup olmadığı bile belli olmayan bir şehir. Şimdilerde ben bu hikayeyi hatırladığımda aklıma ekmeğimiz geldi. Neredeyse altın kıymetinde olan ve belki abartı olacak ama altın şehir kadar bulunması zor, gerçek ekmekten bahsediyorum.

Bizim milletimiz ekmek delisidir diye bir cümle kursam kesinlikle yalan olmaz. Ekmek kavramı genlerimize kadar işlemiştir neredeyse. Asla onsuz olmaz diye düşünürüz. Onsuz yenilen hiçbir yemeğin tadı olmaz ve o yemek bizi doyurmaz. Bir inanç sistemidir biz de ekmek. Hiçbir bilimsel kanıta dayanmaz ve dayanamaz zaten. Hastalarımdan biliyorum. Bağırsak intoleransı, diyabet, obezite ile bana gelen kişilere ekmeği fazla tüketmeyelim dediğimde gözlerinde beliren o gizli dehşeti ve yapılan itirazları, başka yol aramaları bir görseniz. “Ekmek yemeyeceksek niye çalışıyoruz ki diyeni bile duydum”. Bana soracak olursanız, gerçeği de, GDO( Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’lusu da fazlaca tüketilmemesi gereken bir besin, ancak hiç vaz geçemiyor isek,  bari gerçek ekmeğin peşine düşelim. Tabii onu bulabilirsek.

Son zamanlarda yeni bir bilgi olmasa da yeniden piyasada konuşulmaya ve dillendirilmeye çalışılan “siyez buğdayı”, “kamut buğdayı”, “genetiği değiştirilmemiş buğday” kavramları var. Umarım doğrudur. Belki de dedelerimizin, nenelerimizin yastık altında ne olur ne olmaz diye sakladıkları tohumlar artık gün yüzüne çıkmak için ortam bulmuştur. Eğer doğru ise bu tohumların hızla çoğaltılıp, yaygınlaştırılmaları ve ucuzlatılmaları lazım. Yeniden küllerinden doğmaları lazım. Bunun insanlık adına yapılması lazım. En azından üzerinde çalışılmaya değer bir konu. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir ülkemizde ve tüm dünyada hortlayan diyabetten tutunda bağırsak intoleransına kadar varan ve bunların tetiklediği birçok hastalık azalır belki. Bir doktor için güzel bir hayal!

Obeziteye gelince; en büyük dostunun ekmek olduğuna inansam da aslında temelinde fazla, hızlı, ölçüsüz, dikkatsiz, bir şey olmazcı tüketim anlayışımız yatar. Zaten bu yüzden değil midir ki; GDO’lu gıdalar hayatımıza girdi. Artan tüketim ihtiyacını karşılayabilmek adına, üreticiler tarımda ve hayvancılıkta verimliliği arttıracak yollar aradı. Bizim bedenimiz aç kalıp,  karnımız doydukça onların cebi doldu, ama gözleri doymadı. Hatta iş o dereceye geldi ki balık etinde insan geni bulundu iddiaları bile çıktı. Allah bizleri korusun. Gözümüzü açsın. Aklı, damağına ve midesine hakim olan insanlardan eylesin. Yoksa biz, çok daha mide belasına doktor doktor gezeriz.

Her halükarda hiçbir şeyin fazla tüketilmemesi gerekir. “iki kişilik yemeği olan üçüncüyü de davet etsin” diyen bir peygamberin ümmeti olanlar yemeleri gereken yemek miktarını buradan çıkarabilirler aslında. Yeter ki önce yaptığımız yanlışı fark edelim, düzeltmek fark etmekten daha kolay olacaktır.

Selam ve dua ile…

Saadettin BAYÇELEBİ

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA